Ráno před šestou hodinou se na břehu vypuštěného Počernického rybníka sešla desítka rybářů ve speciálních holinách - broďácích. Protože to jsou rybáři tělem i duší, výlov většina z nich podstupuje každoročně, náladu jim nezkazilo ani deštivé chladné počasí.

„Počasí je pravé rybářské. Musí pršet, musí být zima. Studená voda je ideální pro výlov a převoz. Ryby nehynou a mají dostatek kyslíku,“ pochvaluje počasí rybář Karel Rosenbach, který se rybaření věnuje téměř padesát let.

Nejprve se musel rybník vypustit a připravit k výlovu. Vypuštění zabralo tři týdny. Většina rybářů se připravovala na výlov od nočních hodin.

„Napřed jsme napustili kádě, natáhli za pomocí lodí podložní síť, protože dále od břehu je ještě hodně vody a nestačí se tam. Síť se posléze musí vyjádřit (síť se tahá z obou konců směrem k břehu, až dojde k vyjádření ryb ve středu sítě - pozn. redakce). Postupně se ryby dávají přes brakování - třídění do kádí,“ upřesnil Rosenbach.

Při výlovu Počernického rybníka se rybářům povedl nevšední úlovek, v kádi se vyjímal bílý sumec, takzvaný albín.

Na talíř putovat nebudou

Vylovení kapři, candáti, sumci nebo štiky nepoputují na talíř, ale do jiných rybníků, kde se rozmnoží dosavadní stav zarybnění pro další sezónu.

Bílý sumec, takzvaný albín

Bílý sumec, takzvaný albín

FOTO: Novinky

„Začínáme lovit koncem září a výlovy probíhají až do začátku listopadu, takže jsme někde uprostřed,“ dodal jednatel organizace Rybáři Praha Zdeněk Mužík s tím, že chovný Počernický rybník je největším rybníkem v Praze. Ročně v něm na podzim vyloví kolem 150 metráků ryb.