Hlavní obsah

Z evropských fondů se nepodaří vyčerpat 30 až 70 miliard, řekl Rusnok

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Jiří Rusnok v pondělí na sněmu Svazu průmyslu a dopravy v Brně prohlásil, že se Česku v programovacím období 2007 až 2013 nepodaří vyčerpat z evropských fondů 30 až 70 miliard korun. Může za to prý složitý systém při udělování dotací.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jiří Rusnok na jednání vlády

Článek

„Dnes je již víceméně jisté, že z celkové alokace nebude několik desítek miliard korun pravděpodobně vyčerpáno,“ řekl Rusnok s tím, že půjde o sumu mezi 30 až 70 miliardami korun.

Podle něj ale nemůžeme za tuto situaci vinit bruselskou administrativu. „Je jenom naší věcí, že jsme zde v minulých letech vytvořili mimořádně složitý systém jejich řízení,“ prohlásil. „Nezvládli jsme management jejich (dotací) čerpání,“ dodal.

Premiér v demisi také uvedl, že za způsob čerpání z fondů není primárně odpovědná jeho vláda, která je u moci jen několik posledních měsíců, ale jde na vrub kabinetů, které vládly od roku 2007.

Související téma

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Rusnok

Neschopnost vyčerpat desítky miliard korun podle něj pocítí hospodářství země. Jeho vláda prý očekává pomalé obnovení růstu. Proces oddlužení zabere jednu nebo dvě dekády, myslí si Rusnok.

Reklama

Výběr článků

Načítám