Hlavní obsah

Ze slibovaných miliardových úspor ve státní správě zbyly trosky

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Před rokem a půl Nečasova vláda vyhlásila bombastický plán, jak letos uspoří 8,5 miliardy korun. Sloučí ministerstva, zruší úřady a instituce, prodá nepotřebný majetek, omezí náklady. Z původních plánů, které sesumírovala vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), ale nezůstal kámen na kameni.

Foto: Petr Horník, Právo

Marie Benešová

Článek

Ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová, která celou agendu zdědila, oznamuje: uspořilo se 380 miliónů. A vládu, které předkládá zprávu o plnění úspor, upozorňuje, že výsledek na konci roku nebude lepší.

Za čtvrtletí téměř nic

„Ministerstva od naplňování schválených úsporných opatření ustupují. Některá požadují schválenou výši úspor snížit, jiná z rozhodnutí ministra od některých úsporných opatření schválených vládou již ustoupila zcela,“ tvrdí Benešová v dokumentu, který se podařilo Právu získat.

„Za uplynulé čtvrtletí se proto nepodařilo dosáhnout téměř žádné úspory, s výjimkou zhruba 18,6 mil. Kč na ministerstvu vnitra a asi 1,2 mil. Kč na ministerstvu školství,“ popsala ministryně.

Podle ní míra úspor dokonce klesla proti prvnímu čtvrtletí 2013, hlavně „z důvodu zrušení realizace některých opatření, popřípadě jejich úplného zastavení“.

Tak třeba padl plán na sloučení ministerstev průmyslu a dopravy či vytvoření agentury, která by zajišťovala pro všechny ozbrojené složky ozdravné pobyty. Zpráva Benešové u prvního úkolu stroze uvádí: „Nerealizuje se.“

Vznik agentury pak zatrhl ministr obrany Vlastimil Picek, když mu analýza odhalila, že by sice ušetřil milióny, ale – jak už Právo napsalo – musel by vynaložit miliardu. „Realizace tohoto opatření je z ekonomického hlediska nevýhodná,“ napsala Benešová.

Štiřín se neprodává

A podobně dopadly plány v dalších resortech. Ministerstvo zahraničí zrušilo plán na prodej zámku Štiřín, o kterém bývalý ministr Karel Schwarzenberg (TOP 09) tvrdil, že ho ministerstvo nevyužije. Přitom výnos mohl být ve stamiliónech, přičemž ale kritici chystaného prodeje mluvili o tom, že jeho cena se pohybuje kolem miliardy.

Jen na okraj, prodej Lobkovického paláce za stamilióny Německu, které v něm má ambasádu, je kvůli politickým turbulencím rovněž v nedohlednu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zámek Štiřín

Sto miliónů chtěl resort zahraničí získat tím, že by zrušil platby některým mezinárodním organizacím. A vybral jen dvě – Mezinárodní řídící skupinu pro Kosovo a Radu pro implementaci míru, čímž ušetřil dva milióny.

Resortu dopravy se podařilo ušetřit mj. na právních službách pro Ředitelství silnic a dálnic i na financování BESIP, agentury pro bezpečný provoz na komunikacích. Ale vzhledem k tomu, že ministr právě tento týden jmenoval nového šéfa Ředitelství vodních cest, se nezdá, že by plánoval splnit jeden z úkolů – zrušení této instituce. V rámci ministerstva kultury se podařilo zajistit jediné – centrální zadávání veřejných zakázek, což vyneslo 13 miliónů. Více než desetkrát tolik úsporných opatření zůstalo jen na papíře.

Armáda nezařídila úspory tři miliardy

Armáda sice ruší svůj vlečkový úřad, ale nevyřešila privatizaci vojenských opraváren ani prodej lesů. V resortu tak zůstal dluh úspor téměř za tři miliardy.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, jehož plány měly být za miliardu, se také moc nevytáhlo – nedořešilo technicky výplaty nepojistných dávek, a tak se nepodařilo ani sloučit v celém resortu výpočetní systémy. Ve vzduchu zůstal mj. i plán na sloučení Výzkumného ústavu bezpečnosti práce s Výzkumným ústavem práce a sociálních věcí.

Rušení ústavů a dalších podřízených organizací se nedařilo ani resortu školství.

Ačkoli ve zprávě Benešová pochválila vnitro, úspory mohly být mnohem vyšší. Jenže zasáhla krize, o koupi nepotřebného majetku za 260 miliónů resortu nikdo neprojevil zájem. Přitom jde mj. o hotely Jánošík ve Špindlerově Mlýně a Solenice u Orlické přehrady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám