Hlavní obsah

Zeman narušuje mírový proces na Blízkém východě, tvrdí Palestinci

• Aktualizováno
Právo, ČTK, zr, los

Návrh českého prezidenta Miloše Zemana přesunout ambasádu ČR z Tel Avivu do Jeruzaléma narušuje mírový proces mezi Izraelem a Palestinou. V zaslaném prohlášení to uvedl člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny Saíb Irikát. Irikát kvůli tomu vyzval Ligu arabských států a další organizace ke svolání mimořádných zasedání na úrovni ministrů.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Irikát reagoval na vyjádření prezidenta Miloše Zemana z tohoto týdne, kdy v Hradci Králové na slavnostním večeru Dnů pro Izrael prohlásil, že by se české velvyslanectví mělo přesunout z Tel Avivu do izraelského hlavního města.

V Jeruzalémě státy svá velvyslanectví nemají. Status města je stále jedním z klíčových problémů izraelsko-palestinského konfliktu.

Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček České televizi řekl, že Zemanův výrok byl vytržen z kontextu. "To, co pan prezident myslel, bylo vyjádření jeho důvěry a víry v to, že mírový izraelsko-palestinský proces skončí principem dvou států a v té chvíli Česká republika samozřejmě radostně přenese svoji ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma," uvedl Kmoníček.

Zeman také v neděli odletí na státní návštěvu Izraele. V pondělí bude v Jeruzalémě hovořit se svým protějškem Šimonem Peresem a předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem.

S izraelským prezidentem bude Zeman nejprve jednat, později s ním také povečeří. Po programu není plánována tisková konference. V podobných případech je její konání obvyklé.

Palestincům nabízí emiráty

Návštěva budí v Izraeli mimořádný zájem kvůli dvoustránkovému rozhovoru, jejž Zeman poskytl deníku Jediot Achronot. V něm podle serveru Eretz označil Česko za spolehlivého a nejlepšího spojence Izraele v Evropské unii. Navrhl zároveň přesunout velvyslanectví Česka do Jeruzaléma, jehož část si přitom nárokují Palestinci jako hlavní město budoucího státu.

Palestinci podle něj musí okamžitě uznat Izrael jako židovský stát a zříci se požadavku na návrat na území autonomie a Izraele.

Doporučil jim, ať se místo toho snaží usídlit v bohatých státech. „Tam je dobrá ekonomická situace, a proto jim mohou poskytnout práci a bydlení. Napřed je třeba jít do utečeneckých táborů v Libanonu a v Sýrii, kde je nejhorší situace. Odtamtud Palestinci mohou odejít do Saúdské Arábie a do emirátů a dostanou takové ekonomické podmínky, které jim umožní důstojný život. To je řešení, která bych já navrhl,“ řekl v rozhovoru.

Zeman ještě jako premiér v roce 2002 způsobil skandál, když v rozhovoru pro izraelský deník Ha´arec přirovnal tehdejšího palestinského lídra Jásira Arafata k Adolfu Hitlerovi. Později se snažil distancovat tvrzením, že izraelští novináři jeho vyjádření nepřesně interpretovali.

S podnikateli a také dcerou

Zemana do Izraele doprovodí ministři financí Jan Fischer, zahraničí Jan Kohout, obrany Vlastimil Picek a dopravy Zdeněk Žák, manželka Ivana a poprvé také dcera Kateřina. S nimi poletí také početná podnikatelská mise.

Velvyslanec Tomáš Pojar řekl, že k hlavním tématům návštěvy bude patřit obchod. Česko stojí o izraelské investice. Podle Pojara není vyloučena spolupráce ČR a Izraele ve vojenství a společném vstupu na trhy třetích zemí.

Návštěva začne v den, kdy si Izrael připomene 40 výročí vypuknutí čtvrté izraelsko-arabské války. Začala o židovském Dni smíření (Jom kipur) mohutným útokem Egypta a Sýrie, výrazně zaskočila Izrael, kde ještě rezonovala euforie z vítězné šestidenní války z roku 1967. Válka si vyžádala na 2500 izraelských a až 15 tisíc egyptských obětí a ve svých důsledcích vedla až k mírové smlouvě s Egyptem v roce 1979.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám