Hlavní obsah

Bývalý šéf Sparty Mach u soudu neuspěl, ODS mu půjčku vracet nemusí

Praha

Obvodní soud pro Prahu 4 nepravomocně zamítl žalobu bývalého majitele fotbalové Sparty Petra Macha na Občanskou demokratickou stranu. Někdejší sponzor ODS Mach se domáhá 350 000 korun, které straně půjčil v roce 1994 na výplaty zaměstnanců, a úroků z prodlení. Soudce dospěl k závěru, že podnikatelův nárok je již promlčený. ODS navíc tvrdí, že peníze vrátila. Důkaz pro toto tvrzení však nemá.

Foto: Právo

Petr Mach

Článek

Mach, kterého právně zastupuje advokátní kancelář předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, uzavřel smlouvu o půjčce ústně jako zástupce společnosti Mach Holding s tehdejším výkonným místopředsedou ODS Petrem Čermákem. Doba splatnosti půjčky byla jeden měsíc, Čermák však podle Macha navrácení peněz opakovaně oddaloval s tím, že strana Machovi dluh splatí po volbách ze státní dotace.

Mach uvádí, že vrácení půjčky mu poté postupně slibovali i tehdejší šéf kanceláře ODS Jaroslav Jurečka a senátor za ODS Jiří Oberfalzer, slib Mach údajně obdržel i od expremiéra a bývalého předsedy strany Mirka Topolánka. Jurečka však ve čtvrtek uvedl, že si na takový rozhovor s Machem nevzpomíná. Výslech ostatních zmíněných by byl podle soudce nadbytečný.

Mach stanul koncem 90. let před soudem kvůli obvinění z pojišťovacího podvodu se svým luxusním vozem BMW. Po několika odvoláních ho soudy potrestaly pěti lety vězení a pokutou za krácení cla. Po odpykání poloviny trestu byl z věznice podmíněně propuštěn. V případu figuroval jako svědek i Čermák. Mach si myslí, že obvinění bylo vykonstruované; policie prý od něj chtěla získat informace o financování ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám