Hlavní obsah

Zeman jedná v Karviné s hornickými odboráři o Dolu Paskov

Právo, tom, plk

Prezident Miloš Zeman pokračuje v návštěvě Moravskoslezského kraje. Druhý den zahájil ve středu návštěvou Karviné, kde se na Zámku Fryštát sešel s hornickými odboráři. O schůzku sám požádal, tématem je krize hornictví a osud horníků Dolu Paskov.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Prezident Miloš Zeman se na Zámku Fryštát sešel s hornickými odboráři.

Článek

„Prezident požádal o tuto schůzku, počítám, že se nás bude ptát, jak to vidíme my a jaké vidíme řešení. S čím jdeme na schůzku my, ale nepovím,“ řekl před zahájením debaty s hlavou státu předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík.

Výsledek dnešního jednání mezi odboráři OKD a prezidentem, nechtěl předjímat.

O čem se určitě debata mezi Zemanem a odbory povede, je plán OKD na uzavření Dolu Paskov. Právě kvůli němu slíbila firma vypracovat do konce září sociální program. „Zatím není, připravuje se, my jsme ho neviděli,“ řekl Pytlík.

Jednání s mediátorem

Kromě Pytlíka se jednání účastní také předseda Odborového svazu pracovníků hornictví Jan Sábel, šéf odborů Dolu Darkov Luděk Procházka, šéf odborů Dolu Paskov Rostislav Palička a místopředseda Sdružení hornických odborů Jaroslav Vlach.

Do konce příštího týdne by chtěly mít odbory OKD jasno o návrhu mediátora, který je zprostředkovatelem při vyjednávání nové kolektivní smlouvy na léta 2014 až 2018 mezi odboráři a vedení těžařské společnosti.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

„Jeho návrh nemáme, zatím se daly dohromady materiály obou stran. Počítám, že do konce příštího týdne by se to mělo uzavřít. Do té doby je prostor ještě tak k jednomu jednání,“ naznačil předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman ve Znojmě radil, kde sehnat burčák

Prezident Miloš Zeman v rámci svého turné po jižní Moravě zavítal ve čtvrtek do Znojma, kde místním například poradil, na jakých místech se dá sehnat kvalitní...

Výběr článků

Načítám