Hlavní obsah

Zeman: Zlaté padáky? Nevyplácet, nebo zdanit 98 procenty

Právo, Milan Vojtek

Návštěvou Kyjova na Hodonínsku skončila v pátek odpoledne třídenní cesta prezidenta Miloše Zemana na jižní Moravu. V komentáři k poslaneckým odměnám, na které se ptal jeden z kyjovských obyvatel během veřejné besedy, přidal Zeman i svůj pohled na problematiku zlatých padáků, naposledy pro odvolaného generálního ředitele Českých drah.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Setkat se osobně s prezidentem a předat mu dárek nebylo pro mladého Kyjovana vůbec snadné.

Článek

„Můj názor je nevyplatit, ať se obrátí na soud. Soud může jeho žalobu odmítnout, protože odporuje dobrým mravům. Druhým řešením je postup, který na Slovensku uplatnil premiér Fico, tedy vyplatit, ale zatížit daní 98 procent,“ sdělil prezident.

Také v Kyjově prezident opakoval, že jeho cesta není žádnou předvolební agitací. „Volte lidi, které znáte, dejme tomu úspěšné starosty, kteří jsou ve funkci déle než jedno volební období. Poprvé můžete být zvolen na základě nesplnitelných slibů, podruhé už musí být za vámi něco vidět,“ řekl Zeman a podíval se přitom významně na kyjovského starostu a ministra pro místní rozvoj Františka Lukla, jenž je v Jihomoravském kraji lídrem kandidátky SPOZ.

Vyloučení Drymla nekomentoval

Zeman se na závěr jihomoravské návštěvy zúčastnil tiskové konference s novináři, do nichž se po tři dny v každém městě slovně trefoval. Ti se ho ptali na jeho názor ke skandálu, kdy se zjistilo, že jeho kancléř Vratislav Mynář (SPOZ) nemá bezpečnostní prověrku. Na to Zeman v krátkosti odvětil, že to zatím není podstatné, že s premiérem Jiřím Rusnokem komunikuje sám.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

K tématu otřásajícímu stranou, kterou bude volit, se odmítl vyjádřit. Kauzu vyloučení senátora Drymla ze SPOZ Zeman komentovat nebude. Zdůraznil, že je jen čestný předseda zemanovců. „Jestli se jakákoliv volební strana rozhodne vyloučit svého člena, je to věcí té strany a já to nekomentuji,“ dodal prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám