Hlavní obsah

Babí léto se hlásí o slovo, víkend se vydaří

Novinky, val
Praha

V nadcházejících dnech se pravděpodobně dočkáme babího léta, které není spojeno s koncem prázdnin, jak se mnoho lidí domnívá, ale váže se k svátku svatého Václava, který připadá na sobotu. Podle Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress se právě v závěru tohoto týdne projasní a odpolední teploty překročí 15 stupňů Celsia.

Foto: archiv Pravo, Právo

Následující dny budou vhodné i pro sportovní aktivity.

Článek

Jak řekla Novinkám Honsová, babí léto – meteorology označované také jako svatováclavské – se dostavuje právě až na přelomu září a října. A jeho typické znaky, tedy slunečný a suchý charakter počasí, právě následující dny přinesou.

Ještě ve čtvrtek bude vlivem přecházejícího frontálního rozhraní na většině území oblačno s deštěm nebo přeháňkami, které by ale v odpoledních hodinách měly ustávat. S příchodem oblasti vysokého tlaku vzduchu, která do České republiky pronikne v pozdějších hodinách, se ještě ve čtvrtek odpoledne obloha projasní.

Stejný jev ale zapříčiní výrazný pokles ranních hodnot, kdy od pátku až do pondělí naměříme po ránu 5 až 1 stupeň, navíc se budou vyskytovat četné přízemní mrazíky.

Hezky i příští týden

„Víkend včetně pátečního dne by měl být jasný nebo polojasný, během dne může být přechodně oblačno, a to zejména v horských oblastech. Ráno ale musíme počítat s mlhami nebo s nízkou oblačností,“ upřesnila Honsová.

Zatímco v pátek odpoledne naměříme v maximech 11 až 15 stupňů, v sobotu to bude 12 až 16 stupňů a v neděli 14 až 18 st. C.

Ačkoli má od pondělka přibývat nízké oblačnosti a ranních mlh, podle meteoroložky zatím modely nenaznačují, že by se v příštím týdnu do Česka přihnala fronta, která by ukončila převážně slunečné a suché dny s teplotami do 18 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám