Hlavní obsah

Demolici domu na Václavském náměstí dal úřad zelenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Demolici domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v centru Prahy povolil stavební úřad první městské části. Uvedla to mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Investor chce ale se stavbou nové moderní budovy začít teprve, až také získá povolení ke stavbě. To zatím nemá. Demolice vyvolala u části veřejnosti silný odpor.

Foto: Petr Janiš, Právo

Dům 1601/II na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice představuje podle expertů syntézu novoklasicismu a kubismu z 20. let 20. století.

Článek

Nyní by měla plynout odvolací lhůta. Pokud se nikdo z účastníků řízení neodvolá, povolení nabude právní platnosti.

Stavební úřad v polovině září rozhodl o vydání územního povolení ke stavbě, což je první krok ke stavebnímu povolení. Vedení hlavního města se ale proti územnímu povolení odvolalo.

Podle platného územního plánu je totiž budova, která má nahradit současné objekty, příliš vysoká. Minulý týden to řekl radní Václav Novotný.

„Hlavní město Praha se jako účastník řízení proti rozhodnutí odvolalo,“ uvedl tehdy Novotný. „Projekt je v rozporu s územním plánem,“ dodal.

Obchody a kanceláře

Dům by měl mít devět nadzemních podlaží, tedy o dvě patra víc než sousední objekty. Dvě horní patra mají postupně ustupovat do pozadí. Půdorysně má tvořit písmeno L.

Budova má dále mít tři podzemní podlaží. V horním z nich a ve dvou nadzemních podlažích mají být podle plánů obchody, ve zbytku nadzemní části budou kanceláře.

Kolem projektu se už řadu měsíců vedou vzrušené debaty a proti bourání se několikrát demonstrovalo. V červenci ale ministryně kultury v demisi Alena Hanáková rozhodla, že dům nebude památkově chráněn, což otevřelo cestu k žádosti o jeho demolici.

Firma Flow East vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt včetně nákupu pozemku a budovy prý dosahují miliardy korun; druhou miliardu má stát nová stavba, která se má jmenovat Květinový dům.

Reklama

Výběr článků

Načítám