Hlavní obsah

Schodek rozpočtu na rok 2014 by mohl být až 112 miliard, prohlásil Fischer

Praha

Ministr financí v demisi Jan Fischer uvedl, že by schodek rozpočtu na rok 2014 mohl dosáhnout až 112 miliard korun. Původně přitom vláda počítala se schodkem 110 miliard. Fischer to řekl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí a vicepremiér Rusnokovy Vlády Jan Fischer

Článek

"Nemusí to (110 miliard korun) být konečné číslo. Pro mě jediné konečné číslo, mantra, jsou tři procenta podílu deficitu na HDP, což nesmí být překročeno," řekl Fischer. Taková hranice podle něj leží za 113 miliardami korun. "112 miliard se nám tam tedy těsně vejde," upřesnil.

Podle Fischera se kabinet Jiřího Rusnoka v demisi domnívá, že by se ekonomika mohla v příštím roce vyvíjet lépe, než je odhadovaný růst o 0,8 procenta. "Pracujeme s tempem 1,3 procenta," řekl. Na daňových výnosech to podle něj znamená zhruba čtyři nebo pět miliard korun navíc.

Fischer také uvedl, že v návrhu rozpočtu počítá s navýšením plateb pro státní pojištěnce ve výši 3,7 miliardy korun. "Tedy ne 5,7 miliardy, které požaduje ministr zdravotnictví Martin Holcát," dodal Fischer.

Návrh také počítá s navýšením mezd ve státní správě, a to včetně platů policistů. Zatím se zvažuje výše růstu jedno, 1,5 a dvě procenta, uvedl Fischer s tím, že on sám se kloní k nárůstu o 1,5 nebo dvě procenta. V oddíle ministerstva dopravy by podle něj mohlo jít 1,7 miliardy korun na operační program doprava.

Reklama

Výběr článků

Načítám