Hlavní obsah

Jičín se opět stal městem pohádek, patří vodníkům a mlynářům

– Jičín
Právo, Ludmila Žlábková

Krátce poté, co ve středu před 16:00 převzala purkmistryně Barborka od jičínského starosty Jiřího Lišky symbolický klíč od městských bran a s ním i vládu dětí nad městem, hodlal Jiří Lábus, coby patron festivalu Jičín město pohádek, zazvonit na kouzelný zvonek a festival oficiálně zahájit. Zvoneček ale zmizel. Naštěstí herec nezaváhal, zaimprovizoval, „zazvonil” na ústa a 23. ročník tradiční oslavy dětské fantazie mohl začít.

Jičín se opět stal městem pohádekVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Letos se Jičín převlékl do mlynářského a vodnického. Leitmotivem letošního ročníku Jičína města pohádek se totiž stal text dětské říkanky Kolo, kolo mlýnské.

„Tato jednoduchá dětská taneční hříčka navozuje hru, radost, pohádku. I její další slova Vezmeme si hoblík, pilku... napovídají, že když se má polámané mlýnské kolo opět roztočit, je ve mlýně potřeba mnoho řemeslného fortelu. Pohádkové dění v Jičíně letos vychází z pradávné historie mlynářského řemesla, putujících krajánků, zábavy mlýnské chasy, lidových zvyků, přísloví a písní, z atmosféry, kterou kdysi dávno mlýny a jejich okolí žilo,“ vysvětlila za pořadatele festivalu Věra Rychterová.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Město Jičín opět patří pohádkám.

Na říkanku odkazují i tradiční řemeslné a tvůrčí dílny na Valdštejnově náměstí. Stát budou kolem kulisy mlýna s opravdovým mlýnským kolem a pokusí se vtáhnout děti do velké zábavné hry Kolo se nám polámalo. „Ta spočívá v návštěvě tvůrčích dílen, kde například vlastnoručně zhotovený větrník, vlaštovka, bubínek, papírová čepice pomohou zaplnit hrací kartu razítky, a tak získat drobnou odměnu,“ řekla Rychterová.

Na mnoha místech Jičína se budou od rána do večera hrát divadelní představení, odezní řada tanečních či pěveckých vystoupení, k dispozici budou i místa, na nichž si každý může dosyta hrát. „Některá jsou odpočinková, zklidňující, jiná naopak plná napětí se strhujícími souboji logického myšlení a strategie. Denně bude například probíhat výuka hry Mlýn, v podvečer zakončená turnajem,“ prozradila Rychterová.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Město Jičín opět patří pohádkám. A indiánům.

V sobotu festival vyvrcholí galaprogramem s ohňostrojem, vystoupením skupiny Mandrage, Dalibora Jandy nebo Anny Polívkové. „V neděli děti vrátí klíče od města starostovi a v 16:00 se brány pohádkového města opět na rok uzavřou. Nyní jsme ale na začátku, proto přeju všem dětem i dospělým, aby si festival skutečně užili,“ láká do pohádkového Jičína Rychterová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám