Hlavní obsah

Strany bojují o hlasy na internetu, vede topka

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj o hlasy voličů se už rozhořel naplno i na sociálních sítích. V době krize, kdy mají hluboko do kapsy i politické strany, čím dál tím víc nadějí vkládají do virtuální – a mnohdy bezplatné – reklamy hlavně na Facebooku, Twitteru či na YouTube.

Foto: Profimedia.cz

Článek

A zatímco TOP 09 už hlásí 70 tisíc fanoušků, lidovci nabízejí zvlášť aktivním brigádníkům přivýdělek.

„Hledáme lidi, kteří nám mohou pomoci s roznosem a propagací předvolebních materiálů, diskusí na zpravodajských serverech, účastí na kontaktní kampani, diskusí na sociálních sítích, zřízením si blogového účtu a psaním blogů a zapojením se do elektronických anket. Teď jde o všechno!“ píše v e-mailu stranickým sympatizantům předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Předseda dodává, že partaj uvítá každou pomocnou ruku. „V době internetu lze pracovat koordinovaně odkudkoli, stačí mít chuť. V případě vyššího pracovního nasazení nabízíme (po dohodě) finanční podporu nebo možnost být placeným brigádníkem na krajské či ústřední kanceláři,“ píše Bělobrádek.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Konkurenční TOP 09 však lidovci i s finančními pobídkami dostihnou těžko. Ta je totiž na Facebooku jasnou jedničkou.

ANO, SPOZ i Úsvit

Raketový růst na sociálních sítích zaznamenalo hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše, které ještě před měsícem mělo jen několik tisíc příznivců a ve středu už jich mělo přes 14 500.

Pozadu nezůstávají Strana práv občanů – zemanovci s 8900 příznivci a Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury s 8400 fanoušky. Právě Okamura často zdůrazňuje, že jeho osobní profil má 65 tisíc fanoušků. To je mezi politiky hodně, ale stále nemá na šéfa topky Karla Schwarzenberga, který má 215 tisíc příznivců.

Kolik mají strany fanoušků
TOP 0970 000
Piráti35 000
ODS28 000
ANO14 500
Svobodní13 900
ČSSD9100
Strana zelených7900
Úsvit8400
KDU-ČSL3900
KSČM3300

Aktivní na sociálních sítích je i spory zmítaná ODS. Na Facebooku má přes 28 tisíc věrných a nedávno spustila i své prezentace na sítích Flickr a Pinterest.

Naopak ČSSD na virtuálním poli zaostává – na Facebooku má totiž 9100 fanoušků.

KSČM a lidovci fanoušky netáhnou

Moc dobře na tom není na Facebooku KSČM se 3300 příznivci, lidovci mají jen o šest stovek více. KDU-ČSL, která je silná hlavně na Moravě, se ale může spolehnout na velký počet straníků, i když každý rok jí ubývají asi dvě tisícovky lidí. Letos v květnu měla 29 976 členů.

Anketa

Zajímáte se o volební kampaň na internetu?
ano, získávám odtud informace o kandidátech a programech
18,4 %
ne, ale úplně vyhnout se tomu nelze
33 %
vůbec
48,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15755 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám