Hlavní obsah

Kellnerova PPF požádala o demoliční výměr na Hotel Praha

Právo, trj
Praha

Stavební úřad Prahy 6 dostal žádost skupiny PPF o demoliční výměr na Hotel Praha. Žádost dorazila v uplynulých dnech a úřad ji teď bude v dané lhůtě zkoumat.

Foto: Petr Horník, Právo

Hotel Praha

Článek

Mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši uvedl, že je třeba stanovit, kudy se bude odvážet materiál, hygienici mají posoudit, zda budou dodrženy hlukové limity. Věc je také potřeba probrat s hanspaulskými sousedy hotelu.

„Řízení se povede s okruhem účastníků, kterých se práce mohou týkat,“ řekl Halmoši, podle něhož se tím myslí především majitelé sousedních pozemků. Zda některé z nich ještě patří Praze 6, není jasné. Vedle hotelu má vilu finanční magnát, majitel PPF Petr Kellner.

Nečinné ministerstvo

Zda se do řízení o odstranění stavby mohou přihlásit sdružení, která záměr hotel zbourat odsoudila, Halmoši nevěděl. Hotel nemá památkovou ochranu, ačkoli ministerstvo za Aleny Hanákové (STAN) dostalo příslušné podněty, nezahájilo příslušné řízení a ignorovalo dané lhůty. Stížnost proti nečinnosti úřadu předali ministerstvu zástupci více než 150 umělců a teoretiků.

„Smysl zahájení řízení spočívá právě v tom, aby vlastník nemohl s objektem až do rozhodnutí nakládat, zejména provádět nevratné kroky,“ připomněli odborníci.

Foto: Petr Horník, Právo

Hotel Praha

Zdůrazňovali, že hotel z roku 1981 je vybaven jedinečnými artefakty, například skleněnými plastikami a lustry Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové. Lustry podle PPF zůstaly zachovány, další prvky mobiliáře ovšem rozprodal předchozí vlastník hotelu – společnost Falkon Capital. Té Hotel Praha asi za půl miliardy korun prodala radnice Prahy 6 před tím, než z postu jejího starosty do křesla primátora přesedl Pavel Bém (ODS).

„Hromada betonu na Hanspaulce“

Hotel prohlédli zaměstnanci magistrátní památkáři. Ačkoli podle nich jde o kvalitní modernistickou stavbu, jejíž linie kopírují svah, nehodí se svými rozměry pro vilovou zástavbu Hanspaulky. Ředitel PPF pro vztahy s veřejným sektorem Vladimír Mlynář dokonce hotel označil za „hromadu betonu na Hanspaulce“, ač technologie stavby, jak ji vymysleli architekti Jaroslav Paroubek, Radko Černý, Arnošt Navrátil a Jan Sedláček, byla jiná, než jen betonování.

PPF chce na místě hotelu vybudovat zahradu pro studenty Kellnerovy školy Open Gate. Samotná pobočka či ústředí školy vznikne pod kopcem u Evropské třídy. S demolicí chtěla podle Mlynáře počkat na zimu, hotel by obrovské demoliční stroje rozstříhaly podobně, jako si poradily s mosty přes D1.

Související témata

Halmoši uvedl, že demoliční výměr nebude vydán samo sebou, úřad ale rozhodne v zákonné lhůtě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám