Hlavní obsah

ČSSD zmítá další spor, po Ostravě napadena i kandidátka v Olomouci

• Aktualizováno

Olomouckou kandidátku sociální demokracie pro předčasné volby do Sněmovny napadl tuto středu u Obvodního soudu pro Prahu 1 advokát a exposlanec ČSSD Pavel Němec. Učinil tak za šestici sociálních demokratů z Mohelnice, kteří nejsou spokojeni se způsobem projednání nominací. Němec uvedl, že vedení ČSSD bylo s předstihem upozorněno, že pokud nebude problém řešit, přijde na řadu soudní cesta.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka odmítl jakékoliv pochybení strany.

Článek

„Je to obdoba případu v Ostravě,“ poukázal v pátek Němec na soudní řešení kandidátky ČSSD v Moravskoslezském kraji. [celá zpráva]

Advokát vysvětlil, že šestice sociálních demokratů z Mohelnice nominovala kandidáty pro předčasné volby do Sněmovny. Okresní výkonný výbor ČSSD návrhy posvětil. Problém podle Němce nastal v situaci, kdy nominace odmítlo krajské vedení.

„Vůbec je nezařadilo do soupisu a ani neřeklo proč,“ řekl Němec. Mohelničtí sociální demokraté se proto 21. srpna obrátili na samotné vedení ČSSD. Na podatelně Lidového domu přistála žádost o prošetření situace. „Odpověď nulová,“ poznamenal advokát. Žádost byla podána v době, kdy měla ČSSD před definitivním schválením kandidátek, k tomu došlo minulou sobotu.

Lidový dům byl dopředu varován

Už v žádosti o prošetření byly špičky sociální demokracie upozorněny, že pokud nedojde k nápravě, jedinou možností bude obrátit se na soud. „Nebyly dodrženy demokratické postupy, nominace nebyly řádně projednány,“ uvedl Němec, podle kterého je soudní přezkum poslední možností v situaci, kdy ČSSD věc neřešila. „Nebyla jiná možnost, než to dát k soudu,“ sdělil.

Podle advokáta musí soud v případu rozhodnout do sedmi dnů. Poukázal přitom na precedent, kdy se v roce 2011 Ústavní soud usnesl na verdiktu, že soudy musí projednávat dodržování vnitrostranických regulí.

S postupem mohelnických sociálních demokratů nesouhlasí místopředseda strany Zdeněk Škromach. „Zvláštní, někdo má pocit, že účast na kandidátce je právo vymahatelné soudem. To by pak ale kandidátky měly být neomezené, aby se tam všichni, které někdo navrhl, vešli,“ poznamenal na Facebooku.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

ČSSD se podle svého šéfa Bohuslava Sobotky nedopustila při sestavování olomoucké kandidátky pochybení. „Nepochybně o návrhu rozhodne soud. ČSSD postupovala při sestavování kandidátní listiny podle pravidel a zákona, reagoval v pátek Sobotka na krok skupiny olomouckých sociálních demokratů.

Reklama

Výběr článků

Načítám