Hlavní obsah

Sobotka popírá, že by uvažoval o rezignaci

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček
Praha
Aktualizováno

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka zažil další dramatické okamžiky, kdy se hrálo o jeho politický osud. V pozadí jsou prozemanovští členové vedení ČSSD, kteří se Sobotku všemožně snaží oslabit.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka na jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD v hotelu Olšanka.

Článek

Vnitrostraničtí oponenti v sobotu na jednání nejvyššího orgánu soc. dem. mezi sjezdy, ústředního výkonného výboru (ÚVV), navrhli, aby se o tom, že je Sobotka kandidátem na premiéra, hlasovalo tajně. Šéfa ČSSD podpořilo jen 57 procent hlasujících. Na jarním sjezdu soc. dem. byl přitom zvolen předsedou 84 procenty hlasů.

Pro to, aby byl celostátním lídrem a kandidátem na premiéra, se vyslovilo 86 členů ÚVV ze 151 hlasujících. Podle informací Práva byl Sobotka po vyhlášení v šoku, a dokonce prý zvažoval rezignaci. Tomu, že lídrem soc. dem. výsledek otřásl, nasvědčuje i fakt, že nedorazil na pracovní oběd se členy vedení strany, kde se řešila volební kampaň.

Dienstbier: Pokus o puč jim nevyšel

S odstupem od sobotního dramatu hovoří Sobotka o silném mandátu. „Je to naprosto zřetelný a silný mandát, daný tajným hlasováním nejvyššího orgánu ČSSD mezi sjezdy. Žádný jiný předseda politické strany takto jasný mandát nemá,“ sdělil včera Právu.

Vše mělo jít hladce. Soc. dem. schválí kandidátky, program v kostce a usnesení, že je Sobotka celostátním lídrem a kandidátem na premiéra. To už posvětilo stranické předsednictvo.

Krok, který je hlavně signálem vůči prezidentu Miloši Zemanovi, se ale v sobotu nečekaně zkomplikoval. Místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach totiž podle zjištění Práva přišel s návrhem, aby se hlasovalo tajně. A členové ÚVV to odkývali. Pro Sobotku nastaly napjaté okamžiky.

Dramatické chvíle prožívali v době hlasování i Sobotkovi spojenci. Stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier pak neváhal označit hlasování ÚVV za pokus o puč. „Puč nevyšel. Svébytnost zachována,“ napsal na svůj facebookový profil po hlasování.

„Je to setsakra pokus o puč,“ uvedla v pondělí na facebooku Sobotkova spojenkyně a stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti za ČSSD Michaela Marksová - Tominová.

Narušitel jednoty nebude ve vládě

Napětí mezi Sobotkou a jeho lidmi na jedné straně a táborem jeho zástupce Michala Haška bylo cítit už během pátku, kdy se bojovalo o udržení ministryně spravedlnosti Marie Benešové na pátém místě ústecké kandidátky. To se nakonec podařilo, soc. dem. v sobotu schválila všech čtrnáct listin včetně té, kde figuruje Benešová. [celá zpráva]

Sobotka ještě před klíčovým sobotním hlasováním provedl slovní odvetu. V projevu na ÚVV se vymezil jak vůči prezidentovi Miloši Zemanovi, tak vůči Haškovi.

Sobotka totiž mluvil o tom, že jednota není „nemístné soutěžení uvnitř kandidátek“. A právě k soutěži o hlasy voličů může dojít na jižní Moravě, kde je Sobotka volebním lídrem a Hašek dvojkou. Pokud by, stejně jako v roce 2010, voliči využili preferenční hlasy, může se stát, že Hašek svého šéfa přeskočí. [celá zpráva]

Jednotou nemůže být ani nadbíhání jiným konkurenčním politickým subjektům
Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

O preferencích jako hledisku pro výběr premiéra v pátek mluvil na tiskové konferenci Zeman. „Jasně jsem řekl, že premiérem jmenuji toho představitele vítězné strany, kterého mi ta strana doporučí. Na otázku, zda budu premiéra vybírat podle preferenčních hlasů, jsem odpověděl, že to by měla zvážit ta strana, nikoli já,“ prohlásil Zeman v nedělních Hovorech z Lán.

„Lidi vybíráte buď podle vůle stranických funkcionářů, nebo podle vůle voličů. A míra demokratičnosti jakékoli strany je dána právě vůlí voličů,“ dodal Zeman.

Sobotka na ÚVV vyslal varování, že „jednotou nemůže být ani nadbíhání jiným konkurenčním politickým subjektům“, zjevně měl na mysli Stranu práv občanů – zemanovci.

Navíc Sobotka přidal hrozbu. Kdo bude hatit jednotu, nemá šanci usednout v možné budoucí vládě ČSSD. „Jednotu musíme prokázat před volbami, ale budeme ji každý den muset prokazovat i ve vládě – i to je hledisko, podle kterého budu sestavovat náš případný vládní tým,“ vyslal Sobotka jasný signál svým odpůrcům.

Na rezignaci jsem nemyslel, tvrdí Sobotka

Mluvčí ČSSD Martin Ayrer poslal v pondělí Novinkám prohlášení, ve kterém uvádí, že Sobotka rezignaci nezvažoval. Dokládat to má i příspěvek šéfa soc. dem. na facebookovém profilu (FB).

„O rezignaci jsem neuvažoval ani minutu. Nebyl k tomu žádný důvod a lidé, kteří mě znají, vědí, že mám pevné nervy a tvrdou hlavu. Nemám ve zvyku uhýbat ani ustupovat,“ uvedl Sobotka na FB.

„Jen mne na hlasování překvapilo, že některým lidem v soc. dem. vůbec nezáleží na volebním úspěchu a záleží jim jen na jejich osobním úspěchu. Ve skutečnosti tím pomáhají (Miroslavu) Kalouskovi a ODS. Jako předseda soc. dem. myslím především na naše voliče,“ citoval v pondělí Sobotkovo stanovisko mluvčí Ayrer.

Mela kolem TOP 09

Šéf soc. dem. také přišel s návrhem usnesení, že po volbách neuzavře ČSSD koalici s TOP 09 a ODS.

I v tomto případě se strhla podle zjištění Práva mela, ústecký poslanec Jaroslav Foldyna totiž přišel s jinou verzí. Navrhl, aby si soc. dem. zakázala nejen koalici, ale i spolupráci s oběma stranami. Taková varianta by vyloučila i možnost dohody na podpoře menšinové vlády ČSSD. Pro Sobotkův odpor ale Foldyna ustoupil a prošla tak verze o zákazu koalice.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Škromach

Foto: Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám