Hlavní obsah

Schwarzenberg opět kritizoval rakouské politiky

– Vídeň

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se znovu kriticky vyjádřil o předních rakouských politicích. Šlechtic, který má v Rakousku majetky a často tam pobývá, pranýřoval zejména šéfa diplomacie Michaela Spindeleggera, kterému vytkl údajně malý zájem o funkci. Kritika přichází jen dva týdny poté, co se český politik opřel do rakouských za jejich nedávné rozhodnutí stáhnout vojáky z pozorovatelské mise na Golanských výšinách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

"Myslím, že Spindelegger není na zahraniční a evropské politice zcela zainteresován," řekl Schwarzenberg podle agentury APA v rozhovoru pro rakouský týdeník Profil, jehož nové číslo vyjde v pondělí. Vytýká mu mimo jiné, že se prý předseda rakouských koaličních lidovců (ÖVP) často nechává zastupovat na schůzkách ministrů zahraničí Evropské unie v Bruselu.

Podobně jako možná Čechy čekají i Rakušany parlamentní volby, které jsou v Rakousku vypsány na 29. září.

Schwarzenberg také kritizuje, že se obsahově příliš neliší lidovci a sociální demokraté kancléře Wernera Faymanna, tedy obě nejsilnější rakouské strany, které spolu nyní tvoří velkou koalici, a že je lze snadno zaměnit. "Obě jsou nudné a nesmělé," řekl Schwarzenberg. Nikdo podle něj "nemá odvahu říci lidem pravdu, i kdyby to bylo spojeno s oběťmi".

Svobodní jsou nudní

Za nudnou považuje také populistickou opoziční stranu Svobodných (FPÖ) a jejího šéfa Heinze-Christiana Stracheho. Někdejší nejproslulejší předseda FPÖ Jörg Haider, který v roce 2008 zahynul při autonehodě, se podle Schwarzenberga "aspoň pro zpestření občas postaral o dobře inscenovanou podívanou". Když se prý ale jen pořád dokola štve proti cizincům, tak už to není přitažlivé, uvedl na adresu nynějšího šéfa populistické strany.

Kvůli vyjádření v rakouském deníku Kleine Zeitung se Schwarzenberg minulý měsíc postaral o rozruch i na české politické scéně, když postup prezidenta Miloše Zemana v české vládní krizi označil za pokus o převzetí moci. Kritizoval v této souvislosti Zemanův formální výklad ústavy, který exministrovi připomíná někdejší využití výkladu ústavy k uchopení moci nacisty v Německu v roce 1933 a komunisty v Československu v roce 1948.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám