Hlavní obsah

Stínový ministr kultury Krejčí nominaci ČSSD pro předčasné volby nedostal

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr kultury stínové vlády ČSSD a člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ivan Krejčí propadl při nominaci ostravských kandidátů pro předčasné parlamentní volby. Ostravský Okresní výkonný výbor (OVV) ho nezařadil mezi 12 jmen, která by měla být na kandidátce ČSSD v Moravskoslezském kraji.

Foto: cssd.cz

Stínový ministr kultury Ivan Krejčí

Článek

Kandidátku soc. dem. na severní Moravě a ve Slezsku zřejmě povede poslanec a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Dalších 35 jmen bude schvalovat krajský výkonný výbor na základě nominací okresních organizací ČSSD. V té ostravské neuspěl například ostravský primátor a krajský šéf ČSSD Petr Kajnar nebo právě Krejčí.

Ten se na členy OVV obrátil ještě před hlasováním dopisem, ve kterém připomněl, že byl 10 let asistentem Zaorálka a krajským volebním manažerem. „Po svém zvolení do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání jsem se stáhl z přímého politického dění. Ve chvíli, kdy mě předseda Sobotka oslovil s nabídkou stínového ministra kultury, je logické, že určitá nestrannost, která je nutná pro člena rady, bere za své. Mohu tedy plně nabídnout své služby a jméno ve prospěch co nejlepšího volebního výsledku v kraji,“ napsal také Krejčí členům ostravského OVV ČSSD.

„Požádal o nominaci, což všechny překvapilo, neměl přitom ani nominaci ze své mateřské organizace v Moravské Ostravě,“ prozradil Právu jeden z členů OVV, který byl čtvrteční nominaci přítomen. Doplnil, že mezi členy OVV padaly dotazy typu kdo Krejčí vlastně je, a jak to, že je ve stínové vládě, když to s ostravskou ČSSD coby jeho domovskou organizací nikdo neprojednal.

Krejčí rozhodnutí očekával

Podle předsedy ostravské ČSSD Adama Rykaly mohl o nominaci požádat každý. „Pan Krejčí se jednání nezúčastnil, poslal pouze dopis,“ řekl Rykala s tím, že Krejčího žádost o nominaci ho nepřekvapila. „Podmiňoval ji tím, že jako stínový ministr by měl na kandidátní listině být.“

„Asi zvážili, poctivě, že nebudu přínosem, a že tam mají lepší kandidáty,“ reagoval na neúspěch při nominaci stínový ministr kultury Krejčí. Dodal, že rozhodnutí OVV respektuje. „Očekával jsem to,“ přiznal.

Zda se přece jen nedostane na kandidátku, například z rozhodnutí vedení strany, neumí odhadnout. „Musím si promyslet, jak budu postupovat dál, jestli do toho má smysl a cenu jít,“ naznačil Krejčí.

Možnost, že by se Krejčí na kandidátku ČSSD v Moravskoslezském kraji přece jen dostal, je však prý malá. „Volební řád hovoří jasně. Kandidáti musí být navrženi z okresů. Pokud nemá v žádném okrese nominaci, tak v tuto chvíli nemůže do nominace zasáhnout ani krajský výkonný výbor. Donominovat ho může předsednictvo strany, ale nepředpokládám, že by vedení strany šlo ve svém rozhodnutí proti okresnímu i krajskému výkonnému výboru,“ poukázal ostravský šéf ČSSD a poslanec Rykala.

Reklama

Výběr článků

Načítám