Hlavní obsah

Supertajný sklad atomovek v Brdech přetvořili nadšenci v unikátní muzeum

Právo, Patrik Biskup
Příbram

Byl to jeden z nejutajovanějších a nejlépe střežených prostorů v Československu, do jehož blízkosti se žádný obyčejný smrtelník nedostal. Řeč je o podzemním skladu sovětské jaderné munice ve vojenském prostoru Brdy, do kterého po letech tabu budou moci nyní lidé vkročit a na vlastní kůži pocítit atmosféru studené války.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Vstupní pancéřová vrata váží přes šest tun.

Článek

Trojice nadšenců z Nadace Železná Opona Václav Vítovec, Milan Skočovský a Milan Linhart přetvořila tento symbol jaderného zbrojení v unikátní muzeum, které ve světě nemá obdoby. Pro veřejnost se vstupní, šest a půl tuny vážící pancéřová vrata otevřou poprvé v sobotu 17. srpna.

„Pracovali jsme na tom rok a půl od vyčistění pozemních prostor přes shánění exponátů až po instalaci samotné expozice. Byly to tisíce dobrovolných hodin bez jakékoliv finanční dotace,“ říká s hrdostí v hlase dokumentarista Milan Linhart. Podobných objektů podle něho existovalo ve východní Evropě dvanáct, ale zachoval se pouze jediný, právě v Brdech.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Součástí expozice jsou různé předměty, které vojáci poztráceli

Betonový bunkr z roku 1968 je zapuštěný deset metrů pod zem. Základ tvoří hlavní manipulační hala o rozloze 240 metrů čtverečních, čtyři kóje o rozměru 7x15 metrů pro ukotvení kontejnerů s jadernými hlavicemi a technologické zázemí. Teplota uvnitř je celoročně šest stupňů Celsia a vlhkost vzduchu se pohybuje okolo 90 procent.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Maketa jaderné hlavice, které byly v Brdech uloženy

„Mapovali jsme hlavně vojenský jaderný program Sovětského svazu a USA během studené války. Jednu část expozice jsme zaměřili na mírové využití atomové energie,“ pokračoval Linhart. Sbírka je obohacena také o řadu artefaktů. „Jsou to různé předměty, které tam vojáci poztráceli nebo někam zapadly, jako knoflíky, mince, plechovky, jídelní příbory, ale také třeba espézetky z vojenských aut,“ vypočítával Linhart.

Působivé je i původní technické zázemí umístěné v labyrintu místností, z nichž každá je uzavíratelná ponorkovými dveřmi. „K vidění je například šestiválcový dieselagregát, chladicí kompresory, vzduchové filtry, ale také třeba záchody pro personál,“ upřesnil Linhart.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Sklad je zapuštěný deset metrů pod zem

Nadace má objekt pronajatý od ministerstva obrany na osm let. Muzeum bude otevřeno každou sobotu až do konce září, nová sezóna pak začne od dubna.

„Plánujeme vždy dvě prohlídky s výkladem, a to v 11 a v 15 hodin pro skupiny od 15 do maximálně 25 zájemců. Ti se musejí předem přihlásit na webové stránce muzea,“ uzavřel Linhart. Vstupné je sto korun, důchodci to mají za polovinu a děti do 15 let neplatí nic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám