Hlavní obsah

Dálnice D11 a D8 zřejmě nebudou hotové ani v roce 2015

Do konce roku 2015 patrně nebude dokončený poslední úsek dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové. Totéž platí po sesuvech v Českém středohoří pro dálnici D8 z Prahy do Ústí nad Labem. Uvedl to internetový deník Insider s odkazem na návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury pro roky 2014 a 2015, který ministerstvo dopravy připravuje v srpnu pro vládu.

Výstavba dalšího patra obří křižovatky u Opatovic nad Labem, které překlene současné mimoúrovňové křížení a umožní přímý průjezd z dálnice D11 na budoucí rychlostní komunikaci R35. Snímek z 24. června 2013.

Článek

Do nejasné budoucnosti se podle serveru odsunují i plány na rychlostní silnici R35, která by vedle zanedbané D1 propojila Čechy s Moravou, dokončení obchvatu Českých Budějovic na dálnici D3, stavba obchvatu Frýdku-Místku na silnici R48, silnice z Prahy do Karlových Varů i jakékoli rychlostní spojení Česka a Rakouska.

Za zpoždění staveb mohou v první řadě vládní rozpočtové úspory. Celkové výdaje na dopravní stavby poklesnou z letošních 43 na 37 miliard v roce 2015.

Silnice budou mít nárok zhruba na polovinu zmíněných dotací, zbytek pohltí železnice. Peníze nebudou stačit ani na spolufinancování evropských projektů a dočerpání evropských dotací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám