Hlavní obsah

Na Rokycansku se procházela po silnici velká americká želva

Právo, ib

Pro řidiče, který v úterý po poledni projížděl po okreskách na Rokycansku, to musel být šok. Kousek za vesničkou Střapole se po silnici procházela želva. A ne ledajaká, byla velká skoro jak kolo od vozu. Takový malý tank.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů představuje kajmanku dravou.

Článek

„Měl štěstí, že do ní nenarazil, to mohl být docela karambol,“ řekl Právu Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů, v níž neobvyklý exot skončil. „Nikdy jsme tady tak velkou želvu neměli, je to už starší kus a váží přes dvanáct kilo.“

Zmíněný šofér měl dost rozumu, že se želvu nepokusil odchytit sám, ale obrátil se na odborníky. „Jde o kajmanku dravou (Chelydra serpentina) a to není žádný domácí mazlíček. Musí se s ní velmi opatrně, klidně by prokousla ruku,“ upozornil Makoň.

Dotyčný druh pochází ze Severní Ameriky . Ve své domovině se dospělé kajmanky, vyzbrojené mohutnými drápy a hákovitými čelistmi, neváhají pustit do ryb, obojživelníků, vodních hadů, mláďat aligátorů i vodních savců. Leží na dně řek a jezer a čekají, až se kořist přiblíží. S oblibou také požírají mršiny.

Kajmanka může dorůst délky až 80 cm a váhy 30 kg.

Želva zřejmě utekla z některého soukromého chovu. „Není to běžný druh, jako třeba želva nádherná. Předpokládáme, že se majitel brzy přihlásí,“ uzavřel Makoň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám