Hlavní obsah

Mám už všeho po krk, říká rezignovaně Peake

Novinky, Jiří Ovčáček

Karolína Peake, která nehlasovala proti vládě Jiřího Rusnoka, v rozhovoru pro Novinky vysvětluje, proč se rozhodla opustit funkci předsedkyně strany LIDEM. Uvedla, že už ji opustila veškerá energie dál se angažovat. Za rozhodnutím nehlasovat proti Rusnokovi není podle ní motivace z Hradu, ale fakt, že už má všeho po krk.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg a Karolína Peake při hlasování o důvěře vládě premiéra Jiřího Rusnoka

Článek

Proč jste se rozhodla rezignovat na funkci předsedkyně strany LIDEM?

Musím říct, že mě po včerejším rozpadu ODS a potom, co jsem se snažila vybudovat stranu LIDEM a udržet funkční spolupráci v rámci koalice, a tím i pravostředovou vládu, opustila veškerá energie dál se angažovat.

Nebyla za vaším rozhodnutím nehlasovat proti vládě Jiřího Rusnoka nějaká motivace z Hradu?

Je mi velmi líto, že se za každým politickým rozhodnutím hledá nějaká korupce, motivace. Co když někdo udělá rozhodnutí proto, že má už všeho po krk? To je totiž můj případ. Po včerejších invektivách si nikdo nemůže myslet, že bych měla s Hradem nějaké vřelé vztahy nebo dokonce nějakou nabídku.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg prohlásil pro Lidové noviny, že se prezident nemůže s odpuštěním chovat jako hovado, čímž narážel na osobní poznámky vůči vám ve sněmovním projevu. Co tomu říkáte?

Pan předseda Schwarzenberg se mě ve středu gentlemantsky zastal před Milošem Zemanem kvůli jeho projevu. Od člověka formátu Karla Schwarzenberga bych očekávala, že toto zastání přijde ve chvíli, kdy jde opravdu o něco a kdy to není jen prázdné gesto. Myslím tím své odvolání z funkce ministryně obrany, které bylo odplatou za to, že jsem své personální kroky a odvolání Vlastimila Picka nekonzultovala s Janou Nagyovou. Tenkrát jsem o podporu TOP 09 a Karla Schwarzenberga velmi stála, protože se jednalo o zjevnou nespravedlnost. Jak se později ukázalo, tak za odvoláním byla obava z možného odhalení zneužívání Vojenského zpravodajství Janou Nagyovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám