Hlavní obsah

Peake složila funkci předsedkyně LIDEM. Vrazili nám Peaku do zad, říká Paggio

– Praha • Aktualizováno

Karolína Peake ve čtvrtek složila funkci předsedkyně strany LIDEM. Učinila tak poté, co ve středu v reakci na pád stojedničkové většiny ve Sněmovně odmítla aktivně hlasovat proti Rusnokově vládě a opustila sál, zatímco ostatní poslanci za LIDEM hlasovali s bývalou koalicí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Karolína Peake ještě jako předsedkyně LIDEM v Poslanecké sněmovně v Praze před středečním hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka.

Článek

"Rozhodla jsem se rezignovat na pozici předsedkyně strany LIDEM a dát tuto funkci k dispozici republikové radě," napsala Peake.


"V zásadních věcech politického dění se můj názor rozchází s názorem poslanců LIDEM a nezařazených. Považuji za správné neblokovat ze silové pozice předsedkyně průchod většinového názoru poslanců a zároveň nechci prosazovat, co sama považuji za správné proti vůli poslanců," dodala.

"Věnovala jsem rok a půl své energie snaze o vybudování strany a o stabilní a férovou spolupráci s koaličními partnery. Strana LIDEM potřebuje někoho, kdo má sílu pokračovat," stojí v prohlášení Karolíny Peake.

Peake: ODS porušila dohodu, řešením jsou jen volby

U faktického rozpadu koalice ODS, TOP 09 a LIDEM stáli dva poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián, kteří už loni na podzim patřili k takzvaným rebelům v souvislosti se schvalováním vládního stabilizačního balíčku. Ve středu těsně před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě oznámili, že se jej nebudou účastnit. V reakci na to zvolila stejný postup i Peake, ostatní členové klubu LIDEM hlasovali proti vládě.[celá zpráva]

"Můj hlas byl hlasem pro podporu Miroslavy Němcové a její pravicové vlády. Dohodu o stojedničce ODS porušila, podtrhla svého lídra. Jediným férovým řešením jsou předčasné volby," odůvodnila Peake své rozhodnutí.

Poslanec LIDEM Viktor Paggio komentoval situaci slovy: "Někdo nám vrazil Peaku do zad." Na dotaz, zda má smysl pokračovat v projektu LIDEM, dodal: "Zatím zpracovávám včerejšek. V sedmi lidech jsme hlasovali podle dohody a od kolegy z TOP 09 se před hlasováním dozvím, že naše vlastní předsedkyně nedorazí. Musíme si vše probrat mezi sebou," dodal Paggio.

Rozpory panovaly, potvrdil Jankovský

Člen strany LIDEM Kamil Jankovský potvrdil, že ve straně skutečně panovalo jisté napětí. "K určitému názorovému rozdílu určitě docházelo. Řekl bych, že se ta situace vyvíjela tímto způsobem od okamžiku, kdy Karolína Peake přijala funkci ministryně obrany," řekl v České televizi Jankovský. Odmítl spekulace, že by byl Peake nabídnut velvyslanecký post v Austrálii, odkud pochází její manžel.

Rusnokův kabinet důvěru Sněmovny nezískal. Strany bývalé koalice ale nemají potřebných 101 hlasů, kterými by podepřeli pravicový kabinet s předsedkyní Sněmovny Němcovou (ODS) v čele. Dolní komoru parlamentu nyní bude čekat jednání o jejím rozpuštění.[celá zpráva]

"Nejzdravější restart jsou předčasné volby. Požádala jsem předsedu klubu TOP 09, aby připravil podpisovou listinu k rozpuštění Sněmovny, kterou podepíšu," řekla novinářům Peake. Ostatní členy poslaneckého klubu liberálních demokratů změna názoru jejich předsedkyně zaskočila.

Reklama

Související témata:

Související články

Stojednička Němcové je pohřbena

ODS, TOP 09 a strana LIDEM už nemohou deklarovat, že disponují ve Sněmovně většinou 101 hlasů. Dva poslanci ODS, Tomáš Úlehla a Jan Florián, totiž ve středu...

Rusnokova vláda nezískala důvěru

Kabinet Jiřího Rusnoka ve středu večer nezískal v Poslanecké sněmovně důvěru. Pro vládu hlasovalo 93 poslanců, proti bylo 100 zákonodárců, sedm jich nebylo...

Výběr článků

Načítám