Hlavní obsah

Boj v ČSSD pokračuje: Hašek je ignorant a oportunista, vystartoval Dienstbier

Novinky, Jiří Ovčáček

Druhý muž ČSSD Michal Hašek vyvolal svým vyjádřením, že se jeho strana na dějinné křižovatce rozhoduje mezi prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem a prezidentem Milošem Zemanem, prudkou reakci stínového ministra spravedlnosti za soc. dem. Jiřího Dienstbiera. Podle něj může situaci takto vnímat pouze ignorant nebo oportunista.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

„Jenom ignorant nebo v horším případě oportunista může vnímat rozhodování o Rusnokově vládě jako rozhodování mezi Zemanem a Kalouskem. Mnohem více jde o svéprávnost a důstojnost ČSSD jako strany nezávislé ani na Kalouskovi ani na Zemanovi a o její schopnost uspět ve volbách a prosazovat svůj program,“ napsal v pátek Dienstbier na svůj facebookový profil.

Reagoval tak na rozhovor Práva s Haškem, ve kterém uvedl, že ČSSD stojí před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě, které se uskuteční ve středu, na dějinné křižovatce. Podle Haška se soc. dem. musí rozhodnout mezi Kalouskem a Zemanem. První místopředseda ČSSD má přitom jasno, spojencem je podle něj prezident.

Dienstbierovo vyjádření potvrdilo, že mezi příznivci a odpůrci Rusnokovy vlády v ČSSD jsou vykopány hluboké příkopy. Hašek je neformálním vůdcem sílící skupiny v soc. dem., která chce Rusnoka podpořit, Dienstbier je na straně stranického lídra Bohuslava Sobotky. Ten přišel s nápadem, aby poslanci soc. dem. při hlasování o důvěře opustili jednací sál Sněmovny.  Rusnokova vláda by v takovém případě neuspěla.

Reklama

Výběr článků

Načítám