Hlavní obsah

Umělečtí šéfové na protest proti Balvínovi jeden po druhém rezignují

Praha
Aktualizováno

Odvolání nového ředitele Národního divadla (ND) Jana Buriana, k němuž ve čtvrtek v den jeho nástupu do funkce přistoupil ministr kultury Jiří Balvín, vyvolal vlnu rezignací na protest proti tomuto kroku. Odstoupení oznámilo vedení opery ND a Státní opery, z funkce odchází i šéf činohry ND Michal Dočekal s odůvodněním, že s ministrovým rozhodnutím nesouhlasí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Balvín před Kramářovou vilou, kde jednal s premiérem Jiřím Rusnokem.

Článek

Burianovo odvolání po jednom dni ve funkci, do níž byl jmenován odborníky na základě uzavřeného výběrového řízení, je podle vedení opery projevem nekulturnosti. Ministrův krok prý destabilizuje chod ND a prohloubí vleklou krizi operního souboru. Nové vedení opery nastoupilo do svých funkcí ve čtvrtek stejně jako Burian, který jeho členy jmenoval.

"Protože jsme součástí koncepce personálního a provozního zabezpečení opery Národního divadla a Státní opery, spojených s odvolaným ředitelem docentem Janem Burianem, vyjadřujeme mu tímto plnou podporu, odmítáme kroky ministerstva kultury a na své funkce rezignujeme," uvedli ve společném prohlášení.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Umělecký šéf Činohry Národního divadla v Praze Michal Dočekal

"Myslím, že to je pro nás pro všechny velké překvapení, protože jsme se připravovali několik týdnů s panem docentem Burianem na převzetí opery a věnovali jsme se tomuto tématu skutečně velmi," řekla odstupující ředitelka Opery Národního divadla (ND) a Státní opery Silvia Hroncová.

Stejně na své funkce rezignovali umělecký ředitel obou operních souborů Petr Kofroň a hudební ředitelé - Robert Jindra a Martin Leginus.

Pavelka poslal protestní výpověď

Odvolání ředitele Buriana připadá nehorázné také šéfovi baletu Petru Zuskovi. V současné době je na zahraniční dovolené a zpráva pro něj byla šokující. "V tuto chvíli nejsem schopen říct, jestli rezignuji, ale nevylučuji vůbec nic, protože toto se skutečně vymyká všemu. V podstatě rezignaci nevylučuji," reagoval Zuska.

„Poslal jsem do ND svou písemnou protestní výpověď. Není to poprvé, co ze dne na den odvolávají ředitele ND, a zdá se, že žádné protesty, debaty ani stávková pohotovost už nejsou nic platné. Nechci, aby o mém životě rozhodovali blázni,” zareagoval na poslední kroky ministra herec Ondřej Pavelka.

Balvínův krok vyvolal bouři nevole

Balvín odvolal Buriana v den jeho nástupu do funkce s odůvodněním, že neprošel veřejným výběrovým řízením. Na funkci ředitele Národního divadla i Národní galerie chystá vypsat nové výběrové řízení, které bude otevřené.

Burian se hájí, že prošel standardním výběrovým řízením, do funkce ho doporučila odborná komise.

Burianovo odvolání vyvolalo také tvrdou kritiku od politiků, a to z tábora pravice i levice. Vadí jim, že o personálním obsazení státních institucí rozhoduje ministr vlády, která nemá důvěru Sněmovny.

ČSSD Balvínův krok považuje za skandální a nepřijatelný. Její předseda Bohuslav Sobotka proto premiéra Jiřího Rusnoka dopisem požádá, aby zajistil návrat Buriana do funkce. Tvrdá kritika přichází také ze strany ODS nebo TOP 09. Kvůli Burianovu odvolání a možným dalším změnám ve vedení kulturních organizací se mimořádně sejde sněmovní podvýbor pro kulturu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám