Hlavní obsah

Pozor na klíšťata, navzdory suchu jsou velmi aktivní

Právo, Václav Pergl

Český hydrometeorologický ústav na svých internetových stránkách informoval, že nyní je aktivita klíšťat na stupni šest z desetistupňové škály, a to i přesto, že je suché a horké počasí, které klíšťatům zase tolik nevyhovuje. Mají totiž ráda horko a vlhko.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Doporučujeme použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin. Večer a ráno prohlídku těla, případně odstranění klíštěte,“ uvádějí odborníci.

Řada rodin tráví v současné době volný čas v přírodě, u vody nebo v lese, na chatách či chalupách, a nebezpečí kousnutí klíštětem tak stoupá.

„Rodiče a prarodiče většinou nechávají očkovat pouze své děti nebo vnoučata, ale zapomínají na sebe,“ uvádí profesor Roman Prymula, předseda České vakcinační společnosti.

„Právě lidé od padesáti let výše ale tvoří třetinu celkově nakažených. Některé zdravotní pojišťovny přispívají na očkování, které je možné už celoročně.“

Proti klíšťatům je třeba se bránit

Když jdeme do přírody, je třeba se proti kousnutí klíštěte dobře bránit. Samozřejmostí by měla být pevná obuv, ponožky a kalhoty stažené do ponožek.

Klíště se na kůži těla dostává nejčastěji ve štěrbině mezi kalhotami a obuví a pak leze směrem vzhůru do teplých a vlhkých míst.

A přenáší závažná onemocnění – klíšťovou encefalitidu a lymskou boreliózu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám