Hlavní obsah

Obyvatelům Chodova otravuje život zápach z odkaliště

Právo, Rudolf Voleman

Silný puch otravuje už několik dnů život obyvatelům patnáctitisícového Chodova na Sokolovsku. Hasiči zjistili, že zápach vzniká únikem látek na bázi fenolu z odkaliště u palivového kombinátu těžařské firmy Sokolovská uhelná (SU) ve Vřesové, které je vzdálené vzdušnou čarou asi tři kilometry od města. Naměřené koncentrace uniklé látky nejsou podle měření ve městě zdravotně závadné.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

„Cítím všude asfalt a je to sakra nepříjemné,“ stěžoval si Jaroslav Kočí z Chodova. „Poprvé jsem to cítil už před čtrnácti dny. V posledních dnech to tu smrdí jako u obalovny nebo na rozpálené střeše pokryté lepenkou,“ popisoval.

„Měřením ve městě jsme zjistili malé koncentrace uniklé látky na bázi fenolu,“ uvedl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal. „Naměřené koncentrace nebyly zdravotně závadné, protože ale zápach neustával, rozhodli hasiči nejprve o zakrytí místa úniku pěnou,“ popisoval mluvčí hasičů s tím, že odkaliště vlivem sucha a teplého počasí vysychalo a stoupala teplota vody i usazenin v odkališti a tím k neustálému úniku plynů.

Proto hasiči navíc rozhodli o doplnění a ochlazení vody v odkališti. „Na místě vytvořili kyvadlovou dopravu vody cisternami,“ poznamenal Kasal s tím, že na pomoc si půjčili rovněž velkokapacitní čerpadlo od plzeňských kolegů.

Zápach šetří inspekce

Během úterního večera a noci na středu navozili a přečerpali hasiči do odkaliště téměř dva milióny litrů vody. Ve středu se pokusili neutralizovat sedimenty na hladině odkaliště vápnem, případně sorbety. Odkryté části nad hladinou hasiči zakryli jíly a textiliemi. „Pokud ani to nepomůže, opět by hasiči přistoupili na zkrápění a ochlazování hladiny odkaliště,“ dodal Kasal s tím, že monitoring zápachu bude pokračovat.

„Jedná se o nádrž, která je součástí starých ekologických zátěží, jejíž obsah byl do roku 2010 likvidován na Vřesové na základě smlouvy s Fondem národního majetku,“ uvedla Sokolovská uhelná ve svém prohlášení. Kromě hasičů se případem zabývá rovněž Česká inspekce životního prostředí nebo vodoprávní úřad. Přivoláni byli také hasičští chemici z Třemošné.

Situace se zlepšuje

Podle starosty Chodova Josefa Hory (HNHRM) začala být dosavadní opatření ve středu odpoledne účinná. „Je to o poznání cítit mnohem méně než ráno,“ uvedl Hora. „Je to ale bohužel těžký plyn, který se uchovává v nevětraných zákoutích. Pomohlo by nám, kdyby začalo pršet nebo začal pořádně foukat vítr. To by byla přirozená cesta, jak se zápachu zbavit,“ dodal starosta.

„Chtěli bychom občany ujistit, že se nejedná o látky, které jsou nebezpečné pro lidi nebo zvěř, nejsou to karcinogeny. Bohužel již malé koncentrace těchto látek v ovzduší jsou pachově zachytitelné a s ohledem na stávající klimatickou situaci se rozptylují pomaleji,“ uvedli v závěru svého prohlášení těžaři, podle kterých je definitivním řešením bezesporu úplná likvidace této bývalé skládky dehtových kalů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám