Hlavní obsah

Válku stranou, spojme se proti Zemanovi, vyzval Kuba Schwarzenberga

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrok šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga, že občanští demokraté už nejsou hybnou silou české politiky, považuje úřadující předseda ODS Martin Kuba za pouhé přání. Kuba takto reagoval v sobotu v rozhovoru s deníkem Právo na Schwarzenbergův dopis členům TOP 09, v němž uvedl, že vůdčí silou na pravici je od teď jejich strana.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Úřadující předseda ODS Martin Kuba

Článek

Jsem si jist, že ODS je stále nejsilnější pravicovou stranou s pevně vybudovanou stranickou strukturou a více než dvacetiletou tradicí. To, že dnes neprožívá nejlepší období své existence, nikdo nerozporuje,” konstatoval Kuba.

„V politice se to občas stává všem stranám. ČSSD na tom byla v roce 2005 podobně, a pokud někdy TOP 09 bude slavit více než 20. narozeniny, zjistí to také,” pokračoval úřadující šéf občanských demokratů a dodal: „ODS už v minulosti taková období zažila, zvládla a díky zdravé, silné a pracovité členské základně v regionech je zvládne i dnes”.

Slova předsedy TOP 09 Schwarzenberga považuje za nefér hlavně vůči 23 tisícům slušných členů ODS, kteří, jak Kuba zdůraznil, hájili zájmy pravicové politiky už v době, kdy Schwarzenberg seděl ve vládě v triku poněkud levicové Strany zelených.

Pravice vs. Zeman

Kuba je přesvědčen, že pravicový volič není nyní zvědavý na žabomyší války na pravé straně politického spektra, neboť postupy prezidenta Miloše Zemana jsou oslabeny všechny parlamentní strany. „Myslím, že i Karel Schwarzenberg musí cítit, že chceme-li uhájit parlamentní demokracii proti nájezdům prezidenta, musejí úzké stranické zájmy na čas ustoupit zájmu obecnému a na podobná pošťuchování není čas,“ zdůraznil šéf ODS.

Je pro změnu volebního systému

Kuba připustil, že ve společnosti nyní na politiky obecně vládně naštvanost.

„Lidé v ČR byli historicky svědky politických obchodů, které nebyly fér: když poslanci ČSSD Melčák a Pohanka podporovali středopravou vládu Mirka Topolánka, nebo když vláda ČSSD stála na exposlanci ODS Kottovi, přiznejme si, že to moc fér nebylo,” poznamenal Kuba.

„Bohužel to souvisí s naším volebním systémem, v němž už 20 let vznikají velmi slabé vlády, které jsou často o 101 hlasech. Pak vzniká prostor pro obchody, a to je pro voliče právem frustrující. ODS dlouhodobě tvrdí, že by ČR prospěl většinový volební systém, kdy by se střídaly vlády levice a pravice,” podotkl šéf ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám