Hlavní obsah

Vyšetřovatelé kauzy Nagyové čelí 27 žalobám

Praha

Policisté a státní zástupci vyšetřující kauzu kolem bývalé šéfky kanceláře premiéra Jany Nagyové čelí 27 trestním oznámením. Uvedl to ve čtvrtek internetový deník Insider. Oznámení podle něj podali advokáti lidí vyšetřovaných či prověřovaných v rámci kauzy.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nagyová u Obvodního soudu pro Prahu 1. Archivní foto.

Článek

Vyšetřovatelé proto údajně musí průběžně vysvětlovat svůj postup Generální inspekci bezpečnostních sborů, což zdržuje práci na případu.

Právníci podle Insideru podali 27 trestních podnětů na osmičlenný policejní tým, který má kauzu na starosti, i na dozorující státní zástupce. Podněty musí prověřit policejní inspekce a to pak komplikuje práci policejních úředníků, kteří musí zpracovat velké množství důkazního materiálu.

Vyhodnocení dokumentů a zpracování dalších obvinění a podrobné procesní návrhy mohou být hotovy do konce srpna.

Ředitelka kanceláře expremiéra Petra Nečase (ODS) Nagyová podle policie jednak zneužila vojenskou rozvědku ke sledování Nečasovy manželky a také údajně stojí i v pozadí případu korupce tří exposlanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy, kteří si podle vyšetřovatelů nechali slíbit výhodné posty za to, že se vzdají mandátu.

Nejvyšší soud ale kvůli imunitě vyňal tři bývalé poslance z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, takže není jasné, jak bude případ pokračovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám