Hlavní obsah

Postup policie po zadržení Nagyové prověří na žádost její dcery senátní podvýbor

Senátní podvýbor pro lidská práva chce prověřit postup policie při a po zadržení Jany Nagyové. Uvedl to předseda podvýboru Jiří Čunek, který tak reagoval na žádost dcery Nagyové Nikoly. Ta mu v dopise popsala průběh zatýkání i okolnosti vazby její matky.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nagyová u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Článek

"Je potřeba se podívat na zacházení, jestli opravdu jí (Nagyové) nedovolili spát, jestli opravdu se nemohla převléct, nedostala základní hygienické potřeby, to musíme zkonzultovat s ní. U toho dcera nebyla," řekl Čunek.

Nikola Nagyová v dopise Čunkovi označuje postup policie za neadekvátní, arogantní uplatnění moci, které mělo za cíl její matku ponížit, zlomit a připravit o lidskou důstojnost. Stěžuje si na způsob domovní prohlídky a chování policistů při ní, na to, že Jana Nagyová mohla spát během dvou dnů v cele předběžného zadržení prý jen tři hodiny, i na to, že se nemohla umýt, vyčistit si zuby nebo se převléci.

Čunek chce Nagyovou navštívit

Čunek už podle svých slov požádal olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana, aby mohl spolu s dalším členem výboru Janu Nagyovou navštívit ve vazbě a informace si u ní ověřit.

"Pokud se zjistí, že je to pravda, tak je to dramatické proto, že vše bylo pod dozorem vrchního státního zastupitelství. Tedy ti, kteří mají dbát na dodržování zákona, byli benevolentní k jeho nedodržování," soudí Čunek. "Když si policie dovolí v tak známém a sledovaném případu porušovat základní lidská práva zadržených, z pohledu zákona nevinných lidí, jak se asi chová k zadrženým, kteří jsou pro společnost bezejmenní?" tázal se senátor.

Jestli se informace potvrdí, bude chtít výbor podle Čunka záležitost konzultovat s policejním prezidentem Martinem Červíčkem. Mohl by prý případně navrhnout i změny v příslušném zákonu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám