Hlavní obsah

Politici by neměli rozhodnutí Nejvyššího soudu komentovat, vzkázal Zeman

Novinky, Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman zastává názor, že by politici neměli komentovat rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS), na základě kterého byli z vazby propuštěni exposlanci ODS Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Politici by se neměli k rozhodnutím soudů vyjadřovat,“ uvedl ve středu Zeman pro Novinky k verdiktu NS. Prezident, který pobídl novou vládu Jiřího Rusnoka, aby nechala volné ruce policii a státním zástupcům, se tak nepřidal k řadě politiků, kteří rozhodnutí soudu komentovali.

Ostře se do orgánů činných v trestním řízení pustil expremiér Petr Nečas (ODS). „Rozhodnutí NS jednoznačně potvrzuje má páteční slova, že se ze strany státního zastupitelství jedná o svévoli a vykonstruovaný proces,“ uvedl v úterý.

Šéf poslanců soc. dem. Jeroným Tejc naopak vyslovil názor, že rozhodnutí NS neznamená, že se exposlanci nedopouštěli trestné činnosti. Lídr komunistů Vojtěch Filip se pak pozastavil nad rychlostí, s jakou soud rozhodl.

Zeman minulý týden ve středu při jmenování Rusnokovy vlády vyjádřil přesvědčení, že kauzy nebudou zametány pod koberec. „Věřím, že budete zárukou toho, že se aféry nebudou zametat pod koberec a že z mafiánů se pod politickým tlakem nebudou stávat nevinní občané,“ řekl členům nového kabinetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám