Hlavní obsah

Střelec na Klause Vondrouš zakládá politickou stranu Futurama

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pavel Vondrouš (26) z Chrastavy na Liberecku, který se do povědomí české veřejnosti ­ve­psal loni v září střelbou plastovými kuličkami na tehdejšího prezidenta Václava Klause, se rozhodl aktivně vstoupit do politiky. Zakládá politickou stranu Futurama. Během víkendu shromáždil první stovku z tisíce podpisů nutných pro registraci nového subjektu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Pavel Vondrouš.

Článek

Postoje Futuramy vyjádřil zveřejněný asi šestistránkový dokument s podrobně popsanými programovými cíli. „Nechci definovat, zda stojíme na pravici nebo levici, toto slovíčkaření je mi nesympatické. Je to prostě strana. Mluví za ni program, ať lidé rozhodnou, zda s ním souhlasí nebo ne,“ řekl Právu Vondrouš.

K tomuto kroku ho prý přiměly hlasy lidí, aby se k politice a k úrovni demokracie u nás nejen vyjadřoval, ale i něco dělal. Vondrouš věří, že si strana místo na politické scéně najde, že promluví už do blížících se voleb.

„Ano, nabízela se i cesta vstupu do některé z existujících stran. Ale je těžké měnit léta budovanou strukturu, v níž se etablovaly osobnosti s máslem na hlavě,“ tvrdí.

Inspirace v seriálu

Rozhlédnutí po politické scéně prý jeho a kolegy z přípravného výboru navedlo k volbě názvu strany vztahujícímu se ke slavnému animovanému seriálu.

„Začali jsme rozebírat všechny ty vážné názvy politických stran, ta hesla, která se politikům podařila znevážit. Jako akce Čisté ruce, Myslíme to upřímně, Občanská demokratická strana, která se lidem snaží upírat jejich práva, strana LIDEM, kterou žádný člověk nevolil. Jsou to vážné, ale znevážené názvy, že jsme si řekli a proč ne Futurama – Budoucňárna,“ vysvětlil Vondrouš.

Futurama chce změnit systém, pravidla a úroveň české demokracie. Prioritou je vyrovnaný rozpočet, regresivní sleva na dani ze zisku, ale například i odměna za účast ve volbách, bezplatné školství s výjimkou škol soukromých, návrat ke státní výstavbě bytů nebo možnost spolurozhodovat o věcech veřejných formou referenda.

Reklama

Výběr článků

Načítám