Hlavní obsah

Pro druhý pilíř poslanci horovali, sami se do něj ale nehrnou

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

¨Praha

Přestože poslanci bývalé vládní koalice přesvědčovali veřejnost o výhodnosti druhého penzijního pilíře a pro důchodovou reformu hlasovali, tak sami příkladem nejdou. Z třicítky poslanců, které Právo oslovilo a jichž se reforma týká, se totiž fondům neupsala ani polovina.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Druhý pilíř byl určen hlavně pro mladší, lidé starší 35 let do něj mohli vstoupit do konce června. Vzhledem k tomu, že expremiér Petr Nečas (ODS) se rozhodl do něj vstoupit ve věku 48 let, tak podle této hranice byli oslovováni i koaliční poslanci.

Překvapivě zrovna v ODS deset z 16 oslovených poslanců do druhého pilíře nevstoupilo. Často to vysvětlovali tím, že se na stáří zajistili jinak.

„Přiznám se, že se pokouším své finanční prostředky zhodnocovat tak, abych si na důchod naspořil, a nepokládám ty podmínky za výhodnější, než je získat třeba formou investic. Na druhou stranu se domnívám, že pro určitou skupinu lidí může být druhý pilíř zajímavý,“ řekl Právu Boris Šťastný (ODS).

Vadily podmínky i hrozby opozice

Také dalších šest občanských demokratů připustilo, že si zvolili jinou strategii. Ivanu Weberovou a Františka Siveru odradilo prohlášení soc. dem., která chce celou reformu zrušit. Walter Bartoš (ODS) zase uvedl, že nemá rád nevratné procesy.

Prostě jsem čekal, čekal, až to uplynulo. Určitě uvítám, když se to prodlouží.
Jan Vidím

Po vstupu do druhého pilíře totiž podle nynějšího zákona není cesta zpět. Nicméně bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nyní uvažuje, že v rámci poslanecké iniciativy druhý pilíř zpřístupní i lidem do věku 40 let a že jej bude možné po pěti letech opustit.

S ojedinělou argumentací přišel Jan Vidím (ODS), který se doznal k „lemplovině“.

„Prostě jsem čekal, čekal, až to uplynulo. Určitě uvítám, když se to prodlouží. Pokud bude o tom Sněmovna jednat, budu muset nahlásit konflikt zájmů, protože je v mém zájmu, aby se ta lhůta prodloužila,“ řekl Vidím.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Vidím

Mezi poslanci, kteří nemuseli spěchat, protože jim ještě nebylo 35 let, je třeba Jan Pajer.

„Dávám si čas na rozmyšlenou, co by pro mě bylo nejpřínosnější,“ řekl.

Druhý pilíř zvolili třeba ­po­slan­ci občanských demokratů Marek Benda, Jan Bureš, Jan Čechlovský, Lenka Kohoutová, Igor Svoják nebo Jiří Pospíšil. „Jsem přesvědčený, že je třeba řešit problémy, které vzniknou v budoucnosti s financováním důchodů v této zemi,“ zdůvodnil Pospíšil.

Proti tomu nadšenců pro důchodovou reformu se našlo v klubu TOP 09 a Starostů nepoměrně více. Téměř všech 11 oslovených zákonodárců, pro něž byl druhý pilíř určen, do něj vstoupilo. Příkladem šel otec reformy a exministr práce Jaromír Drábek, který si druhý pilíř pořídil jako jednu z dalších možností, jichž při spoření na penzi využívá.

Výjimkou je Martin Gregora, který je ovšem Nečasův vrstevník, a další tři poslanci mladší 35 let. Stanislav Polčák, Jan Farský i Jana Kaslová ale jedním dechem dodávají, že do něj vstoupit chtějí.

Z LIDEM zatím jen Peake

V táboře Karolíny Peake ­(LIDEM­) ale opět převažují skeptici. Z šesti oslovených poslanců do druhého pilíře vstoupila jen šéfka strany Peake. Její místopředsedkyně Dagmar Navrátilová  poukázala na svůj věk, i když je o dva roky mladší než Nečas.

Jiří Rusnok má sice ještě času dost, ale už avizuje, že do něj vstupovat nebude. „Hlasoval jsem pro něj, ale než vešel v platnost, už jsem vyřešil své důchodové připojištění jiným způsobem,“ vysvětlil.

Poslankyně Lenka Andrýsová do druhého pilíře také kvůli výrokům ČSSD nevstoupila, i když by ráda. Na stáří se chce zabezpečit koupí bytu.

Do druhého pilíře nevstoupili ani nezařazení poslanci Martin Vacek a Radim Vysloužil, kteří dosud hlasovali s koalicí.

K 1. červenci vstoupilo do druhého pilíře pouhých 75 tisíc lidí, což je násobně méně, než si penzijní společnosti slibovaly. Původní odhad se pohyboval kolem půl miliónu střadatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám