Hlavní obsah

Sobotka: Premiér by měl Fischera odvolat

Právo, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vnímá ministra financí Jana Fischera jako velký problém vlády Jiřího Rusnoka. Podle něj by měl být Fischer odvolán, protože vzhledem k financování jeho kampaně je pro pozici ministra nedůvěryhodný. Řekl to v rozhovoru pro Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

Pane předsedo soc. dem., můžete mi prosím říct pro začátek stanovisko vaší strany k případné podpoře nebo nepodpoře Rusnokovy vlády?

Stanovisko soc. dem. se nutně nemůže týkat jenom důvěry nebo nedůvěry Rusnokovy vlády, protože tato věc bude projednávána v souvislostech celé současné politické krize. Pokud jde o recept na řešení této krize, pak se tady lišíme s prezidentem. Naším receptem, který předkládáme, a vyplývá z rozhodnutí všech našich politických orgánů, je rozpuštění Sněmovny a nové volby.

Jsme přesvědčeni, že by Česká republika měla zůstat parlamentní demokracií, že by se o podobě vlády mělo rozhodovat ve volbách. Trochu mě mrzí, že pravicové strany, na rozdíl od rétoriky, kterou měly ještě před několika týdny, ji změnily a od předčasných voleb ODS a TOP 09 začaly ustupovat.

K rozpuštění Sněmovny se určitě dostaneme, ale odpovězte mi na otázku. Stačí říct ano, nebo ne.

Postup bude následující: pokusíme se prosadit rozpuštění Sněmovny...

To už jste říkal a opakujete to zhruba měsíc. Já se ptám, a co důvěra?

Hlasování o rozpuštění se odehraje příští týden a určitě kolem toho bude velmi zajímavá debata. Všichni naši poslanci budou hlasovat pro rozpuštění a předpokládám, že všichni budou přítomni. Pokud nedojde k rozpuštění Sněmovny, bude soc. dem. debatovat o tom, jakým způsobem se postaví k vládě pana prezidenta.

Tam pro nás bude důležité, jestli vláda může být katalyzátorem, který povede k novým volbám. Uvítali jsme, že už nepokračuje pravicová koalice, a vnímali jsme Rusnokovu vládu jako určitý nátlakový prostředek na pravici, aby přistoupila na

uskutečnění předčasných voleb.

Je otázka, zda Rusnokova vláda, pokud by získala důvěru, vedla pravicové strany k rozhodnutí podpořit nové volby. Pokud Rusnokova vláda důvěru nedostane, požádá soc. dem. o druhý pokus k sestavení vlády.

To ale vůbec nemáte jisté. Prezident tento týden v rozhovoru pro Právo naznačil, že druhá na řadě by mohla být bývalá koalice v čele s Němcovou. Nebo to tak nevnímáte?

Jsem přesvědčen, že pan prezident žádosti soc. dem. vyhoví.

Kde tu jistotu berete?

Za prvé – soc. dem. je vítězem posledních voleb do Sněmovny, tedy prošli jsme ohněm voleb, jak o nich hovořil prezident v souvislosti se stranou LIDEM. Za druhé – soc. dem. navzdory tomu nedostala šanci vládu sestavit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka

Soc. dem. ale přece tento pokus nabízený Zemanem odmítla. Takže to vypadá, že jste se vmanévrovali do nevýhodné situace. Pokud se rozhodnete nepodpořit Rusnokovu vládu, napětí ve straně vám nejspíš poroste a můžete odradit i část voličů, která nové vládě fandí. Pokud ji podpoříte, pak legitimizujete vládu, která nevzešla ze Sněmovny a neodpovídá pravidlům parlamentní demokracie, jak jste před chvíli zmínil. Co s tím chcete dělat?

Upřednostnili jsme rozpuštění Sněmovny, proto jsme nestáli o první pokus. Pokud se rozpuštění nepovede a Rusnokova vláda důvěru nezíská, je logické, že se soc. dem. bude ucházet o druhý pokus. Domnívám se, že minimálně můžeme počítat s tím, že máme 54 poslanců.

Pořád mi není jasné vaše stanovisko. Platí, nebo neplatí vaše usnesení, že nechcete mít nic společného se Zemanovou vládou? Platí, nebo neplatí slova vašich místopředsedů Haška a Chovance, že byste měli podporu vážně zvažovat?

Soc. dem. je připravena chovat se pragmaticky. Jsme připraveni posoudit programové prohlášení, podívat se na její personální složení a budeme o tom diskutovat. Řada osobností, která ve vládě je, nemá levicovou orientaci.

Jiří Rusnok a Jan Fischer podporovali škrty v minulosti, ministr zdravotnictví obrečel nadstandardy, slyšel jsem výrok ministra kultury, který chce získat peníze ze sociálních dávek...

Asi se tedy vaší odpovědi nedočkám. Tak mi aspoň povíte, jaký je váš osobní názor?

Musím říct, že vznik vlády provází řada problematických okolností. Nevzniká na parlamentním půdorysu. Možnost její podpory vidím v situaci, kdy bude katalyzátorem nových voleb. Pokud by to tak bylo, mohla by soc. dem. takovou variantu zvažovat.

Když hovoříte o problematických okolnostech, máte na mysli ministra financí Fischera s jeho rychle splacenými dluhy?

Mám pocit, že si to ještě pan prezident a pan premiér neuvědomují, ale udělali velkou chybu, že z Jana Fischera udělali člena vlády a ministra financí. Potom, co se ukázaly souvislosti týkající se financování jeho prezidentské kampaně, je pro funkci ministra financí zcela nevěrohodný.

Pokud se podívám na to, že jeho velký sponzor má obchody se státním podnikem, pak už je to skoro aféra zavánějící časy Mirka Topolánka a Petra Nečase. A pokud se chce vláda Jiřího Rusnoka odlišit od vlád Topolánka a Nečase, tak takové skandály musí promptně vyřešit.

Podle mého názoru jedinou možnou reakcí je odchod Jana Fischera z vlády. Už není jen soukromá osoba, která měla vypořádat závazky ze své neúspěšné prezidentské kampaně. Dnes už je to člen vlády, ministr financí, a pokud by se něco takového stalo komukoli z ministrů Topolánkovy nebo Nečasovy vlády, tak by už soc. dem. nepochybně vyvolávala hlasování o nedůvěře vládě.

Doufám proto, že premiér Rusnok využije čas, který zbývá, aby tento vážný problém promptně vyřešil.

Takže by měl být odvolán?

Podle mého je to jediná možná reakce. Pokud nechce být vnímán stejně jako Topolánek a Nečas s jejich aférami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka

Teď se zase vracíme na začátek. I přes naprosto nevěrohodného člena vlády je soc. dem. ochotna přemýšlet o vyslovení důvěry?

Povedeme o tom diskusi. Pokud Jan Fischer bude v té době ještě v Rusnokově vládě, pak to nepochybně bude přitěžující okolnost z hlediska rozhodování soc. dem.

Je to váš názor, nebo názor převažující ve straně?

Jak mluvím s kolegy, tak jsem zatím nenašel nikoho, kdo by Jana Fischera hájil. A tady znovu říkám, že nevidím důvod rozlišovat mezi vládou Topolánka, Nečase a Rusnoka.

Co když se vám nepodaří prosadit svůj názor uvnitř strany, hodíte ručník do ringu?

Zatím jsem vždy stranu o správnosti svých názorů přesvědčil.

Někteří vaši členové vám vyčítají, že jste v krizových okamžicích opět zmizel na dovolenou. Byla to chyba?

Tento rozhovor přece neděláme někde na dovolené, jsme ve Sněmovně. Napjatá situace stále trvá. Obávám se, že pokud se Sněmovna nerozpustí, pak na-

pjatá situace bude i v září a říjnu. Navíc kromě toho, že jsem předseda soc. dem., jsem také manžel a otec dvou synů a pro mě je rodina také důležitá hodnota. A pokud se podíváte na to, jak se vyvíjí politická situace u nás, tak by se rodinná dovolená nedala naplánovat prakticky nikdy.

A jak je to s vaší spoluprací s prezidentem? Ještě v únoru po zvolení Zemana jste říkal, že můžete být spojenci, ale poslední týdny spíše nasvědčují opaku. Cítíte to tak?

Jsou kroky, kde se shodneme, a naopak. Nerozuměl jsem třeba rozhodnutí pana prezidenta ve věci neudělení profesury panu Putnovi. Na druhou stranu jsem uvítal třeba personální návrhy směrem k Ústavnímu soudu.

Automaticky nelze očekávat shodu v situaci, kdy pan prezident preferuje vlastní politický projekt, stranu SPOZ. A to je myslím také věc, která trochu komplikuje vnímání Rusnokovy vlády v soc. dem., protože řada jejích představitelů je s SPOZ spojena. Čili rozhodně to není vláda apolitická nebo vláda úředníků.

O vztahu prezidenta k vám možná něco napovídají i vyjádření jeho kancléře Mynáře, který se před pár dny nechal slyšet, že jste slabý tak, jako je slabý stisk vaší ruky. Neoslabují taková prohlášení vaši pozici?

Těžko říct, z čeho plyne ten proud nenávisti, který chrlí pan Mynář vůči mně. Já vůči němu osobně zaujatý nijak nejsem a osobně ho vlastně ani neznám.

Celý rozhovor v Bohuslavem Sobotkou si můžete přečíst v sobotním Právu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám