Hlavní obsah

Nečas: Žalobce ničí lidem životy, nebudu mu to usnadňovat

Novinky, jas
Aktualizováno

Petr Nečas po výslechu v kauze své bývalé spolupracovnice Jany Nagyové uvedl, že vazební stíhání obviněných osob ničí jejich životy i zdraví, neboť někteří z nich mají závažné problémy. V případě zhoršení jejich zdravotního stavu bude prý překročen Rubikon. Nečas za to označil zodpovědného vrchního žalobce Ivo Ištvana. Nebude mu situaci usnadňovat tím, že Sněmovnu požádá o vydání.

Petr Nečas exkluzivně pro Novinky.cz o svém výslechu a kauze NagyováVideo: Novinky

 
Článek

„Je to evidentně nátlaková vazba,“ uvedl bývalý premiér, podle něhož zničila policie obviněným jejich společenský status. Podle Nečase jsou všichni živiteli rodin a někteří mají závažné zdravotní problémy, které se mohou zhoršit.

„Ta vazba všem obviněným zničila jejich společenský status, každým dnem i týdnem je ničí i existenčně. Chci připomenout, že všichni obvinění jsou živitelé rodin a u některých obviněných je známý fakt, že mají závažné zdravotní problémy,“ konstatoval s tím, že zdravotní obtíže se pod strázněmi vazby mohou zkomplikovat. O koho z obviněných jde, nespecifikoval.

Nečas: Žalobce ničí lidem životy, nebudu mu to usnadňovatVideo: Česká televize ČT24

„Chci říci jednoznačně, že pokud se to stane, činím vrchního státního zástupce Ivo Ištvana osobně zodpovědným z toho, že poté, co jim zničil společenské postavení, poté, co je ničí existenčně, tak pokud je začne ničit i zdravotně,  tak to už bude překročen Rubikon,“ dodal.

Je to politický proces

Podle Nečase je kauza spletencem příběhů a označil ji za politický proces. „Tady jsou splétány jednotlivé příběhy a je z nich konstruována kauza, která má závažné politické a ústavní dopady,“ řekl Nečas. Řekl, že je viněn ze svých politických kroků, nikoliv z kriminálních činů. Žalobce a policie podle něj čekají, jestli se Sněmovna nerozpustí, a vyšetřování protahují. Expremiér připomněl, že si svůj vlastní výslech musel vykřičet.

Nehodlá proto žádat Sněmovnu o své vydání. „Proč bych to měl usnadňovat,“ položil si řečnickou otázku. Postup státního zástupce je prý navíc podivný, uvedl s poukazem na časovou souslednost případu i na to, že mu jako svědkovi nemohli advokáti klást dotazy. Šetření prý nevede policie, ale vrchní státní zástupce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Nečas na policejní služebně.

Dohoda nikdy neexistovala

„Nikdy nebyla uzavřena žádná dohoda o tom, že tři poslanci za to, že odstoupí, dostanou nějaké pozice. To jsou všechno absurdní konstrukce státního zastupitelství, které tři čtvrtě roku poslouchalo mé nejbližší okolí. I pan Ištvan včera  přiznal, že je to právní konstrukce,” dodal Nečas s poukazem na čtvrteční výrok Ištvana v České televizi. [celá zpráva]

V kauze bylo obviněno sedm osob v čele s Janou Nagyovou. Ta skončila ve vazbě stejně jako trojice exposlanců Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa, kterým měly být nabídnuty lukrativní posty výměnou za neshození vlády.

Vedle nich byli omezeni na svobodě i bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček a pracovník rozvědky Jan Pohůnek. Na svobodě je vyšetřován velitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda. Ti jsou zase zapletení do případu sledování Nečasovy manželky. O Nečasovo vydání požádal státní zástupce počátkem týdne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám