Hlavní obsah

Odborářský šéf Zavadil by mohl v Praze kandidovat za ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil by mohl být lídrem kandidátky ČSSD v Praze. V pátek to uvedl šéf pražských sociálních demokratů Karel Klíma a v České televizi to potvrdil i Zavadil, který by podle svých slov kandidoval jako nezávislý. Podle Klímy patří Zavadil do skupiny potenciálních kandidátů.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

„Navštívil několik obvodů, sonduje nálady,“ uvedl k možné kandidatuře Klíma. Zavadil skončí v čele ČMKOS na jaře příštího roku.

Pozice Zavadila by prý mohla být složitější právě proto, že z metropole nepochází. Klíma připomněl, že posledním lídrem z Prahy byla Petra Buzková, později byli v čele kandidátek středočeský David Rath, který je nyní ve vazbě, a severomoravský Martin Pecina, jenž zase sympatizuje se zemanovci a stal se v Rusnokově vládě vicepremiérem a ministrem vnitra.

„Lidé nám vytýkají, že nejsme schopni vygenerovat vlastního kandidáta,“ podotkl Klíma. Šanci měl původně i ministr zahraničí Jan Kohout, který však přijal post v úřednické vládě premiéra Jiřího Rusnoka. Zavadil má k Zemanovi rovněž blízko.

Klíma uvedl, že Zavadilovo jméno padlo poprvé před déle než měsícem, kdy jednání o kandidátech začala. Nyní jich je podle Klímy šest až sedm, některá další jména pocházejí například z různých neformálních hnutí. Sestavování kandidátek uspíšila možnost rozpuštění Sněmovny a předčasných voleb, na které ale nemusí dojít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám