Hlavní obsah

S odvoláním u maturit uspělo 149 studentů

Z 3321 studentů, kteří se odvolali proti výsledkům letošních maturit, uspělo s odvoláním 149 z nich, což představuje necelých pět procent z celkového počtu odvolání. Ve čtvrtek to oznámilo maturitní centrum Cermat, podle něhož bude na podzim maturitu skládat přes 20 000 studentů.

Foto: archiv, Právo

Článek

Proti výsledku testů se maturanti odvolávali na ministerstvo školství, proti výsledku písemek a ústní části zkoušek pak na krajské úřady. Za výrazně nižší počet odvolání může změna v hodnocení slohových prací. Loni je opravovali externí hodnotitelé Cermatu a na sjednocený systém hodnocení se snesla vlna kritiky. Proti výsledku slohu se loni odvolalo 5185 žáků, letos jich bylo jen 315.

Celkově ale byla loni úspěšnost při odvoláních vyšší, úředníci uznali pochybení při hodnocení v celkem 540 případech, tedy u 6,6 procenta odvolaných.

"Nejčastěji se maturanti odvolávali proti výsledku didaktického testu z matematiky, celkem v 1673 případech," uvedl Cermat. Na 481 žádostí o přezkum přišlo kvůli testům z češtiny, přes 200 odvolávání pak přišlo kvůli písemkám z němčiny a také kvůli didaktickému testu a písemkám z angličtiny. Celkem 91 žádostí se týkalo didaktického testu z německého jazyka.

Žáky, kteří propadli a odvolání jim nevyšlo, čeká na začátku září další termín. K dnešnímu dni se na podzimní maturity přihlásilo 20 667 žáků, přičemž pro asi čtvrtinu z nich půjde o termín řádný, pro tři čtvrtiny o termín opravný a pro 441 žáků bude zářijový termín náhradní. Velká část studentů, které čeká podzimní zkouška, jsou ale ti, kteří neuspěli u maturity už v minulých letech. Státní maturitu letos na jaře nezvládlo celkem 17 469 žáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám