Hlavní obsah

Fischer chce zaplatit dluhy za kampaň do úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neúspěšný prezidentský kandidát a budoucí ministr financí Jan Fischer v pondělí uvedl, že dluhy z prezidentské kampaně budou do úterý zaplaceny. Fischer to oznámil poté, co přijal nabídku premiéra Jiřího Rusnoka usednout v jeho kabinetu. Vedle šéfa státní kasy bude také vicepremiérem.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Fischer

Článek

"Tohle je můj závazek soukromý, s kterým se samozřejmě v nejbližší době vyrovnám, pokud ne dnes, tak zítra (v úterý). Ta jednání pokročila tak, jak jsem sliboval. Jména sponzorů uvidíte na transparentním účtu," odpověděl Fischer novinářům na otázku, jak bude schopen spravovat státní finance, když jeho prezidentská kampaň skončila v miliónových dluzích. Poslední pohyb na Fischerově účtu je z minulého týdne, kdy na něj přišel dar ve výši jednoho miliónu a naopak zhruba půl miliónu korun odešlo na uhrazení reklamních služeb.

Milión Fischerovi poslal Daniel Paľko, předseda představenstva právnické firmy BSP Lawyer Partners, který dar už dříve slíbil.

Rusnok Fischerovi věří

O problémech s vyrovnáváním závazků hovořil Fischer i se svým příštím šéfem Rusnokem. "Samozřejmě že jsme mluvili o všech aspektech jeho angažmá. Pan expremiér mě ujistil, že ta věc je v pokročilém stadiu dořešení. Já nemám důvod mu nevěřit a to je pro mě dostatečná záruka," uvedl k tomu dnes Rusnok.

Fischer se také vyjádřil k ostrým sporům, které během volebního klání vedl s pozdějším vítězem prvních přímých voleb hlavy státu a současným prezidentem Milošem Zemanem. "Kampaň je pryč, kampaň skončila," nechal se slyšet s tím, že záležitost považuje za uzavřenou.

"Samozřejmě stojím o to, aby prezident republiky podporoval ministerstvo financí a ministra financí, to je naprosto logické, a aby s ním uměl být v kontaktu. To si myslím, že půjde," řekl také Fischer, který Zemana před druhým kolem prezidentské volby překvapivě nepřímo podpořil.

V pondělí svou "údajnou podporu" Zemana označil za "veliký mýtus". Svým voličům tehdy prý jasně řekl, že jsou zcela svobodní a že jim nebude dávat žádné rady. Zároveň oznámil, že ve druhém kole nebude volit Zemanova konkurenta a nyní ministra zahraničí v demisi Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Fischerova kandidatura na hlavu státu skončila s pětimiliónovým dluhem. Jako jediný z devítky kandidátů dluhy nesplatil ani po uplynutí zákonné lhůty. Nedávno uvedl, že neuhrazené finance zaplatí do 26. července.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám