Hlavní obsah

Dům na rohu Václavského náměstí není památkou a může být zbourán

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dům na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze není památkou a může být zbourán. Takové je konečné stanovisko ministryně kultury Aleny Hanákové (TOP 09), o němž ve středu informovala její mluvčí Lenka Brandtová.

Foto: Petr Horník, Právo

Dům č. p. 1601 na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice

Článek

Majitel tak může budovu zbourat a postavit na jejím místě novou. Kolem sporného projektu se už řadu měsíců vedou vzrušené debaty. Nesouhlasí s ním řada odborníků, proti bourání se několikrát demonstrovalo.

V minulosti již padlo několik rozhodnutí ohledně prohlášení či neprohlášení stavby za památkově chráněnou.

Ministerstvo nemůže chránit vše, míní Hanáková

Ministryně ve svém stanovisku poukázala na výrok ombudsmana, podle něhož resort nemůže prohlášením za památku chránit všechny architektonicky zajímavé budovy. To je prý úkolem především místních samospráv. Ministryně rovněž připomněla pochybení magistrátu a nebezpečí toho, že by se majitel domu mohl domáhat náhrady škody za průtahy.

Zastánci nynější stavby se obávají, že demolice budovy v centru metropole může být precedentním rozhodnutím, které umožní developerům postupovat podobně i v dalších případech.

„Bojím se, že zbouráním tohoto domu budou prolomeny limity developerské těžby v památkové rezervaci,“ řekl již v roce 2011 jednatel Klubu za starou Prahu Richard Biegel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám