Hlavní obsah

ČSSD chce vypudit Benešovou za to, že kývla Rusnokovi

• Aktualizováno

Sociální demokraté vyzvou Marii Benešovou, která kývla na to, že bude ministryní spravedlnosti v kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka, aby vystoupila z ČSSD. Ve čtvrtek to uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka. Kabinet vznikající pod patronací prezidenta Miloše Zemana prý nemá budoucnost.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová kývla Jiřímu Rusnokovi na post ministryně spravedlnosti.

Článek

„Pokud některý ze členů ČSSD poruší rozhodnutí sociální demokracie o tom, že nevstupujeme do prezidentské vlády, vyzve ho vedení strany, aby z ČSSD vystoupil,” napsal v textové zprávě Sobotka na dotaz, jak bude jeho strana postupovat vůči Benešové.

„Vzhledem k tomu, že Rusnokova vláda nedostane důvěru a poté skončí, nebudeme těmito věcmi jinak ztrácet čas,” dodal.

Benešová se rozhodla přijmout post v novém kabinetu navzdory stranickému usnesení, že sociální demokracie nebude bez nových voleb vstupovat do vlády. Stranu, jejíž byla do letoška místopředsedkyní, však opouštět nehodlá. "Já se za to nestydím. Chodím na pět schůzí ročně v místní organizaci, komu by to mělo vadit? Nejsem ve vedení, jsem řadová členka na místní kladenské úrovni," nechala se dříve slyšet.

Benešová před časem skončila i ve stínové vládě ČSSD. [celá zpráva]

Kohout post zvažuje

Podle Sobotky, který požaduje rychlé rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasné volby, se však účast v Rusnokově vládě neslučuje se členstvím v sociální demokracii. Očekává proto, že sociální demokraté, kteří do kabinetu vstoupí, ukončí své členství ve straně.

Vedení ČSSD bude muset v tomto ohledu dost možná apelovat i na další straníky vedle Benešové. Nabídku na post ministra zahraničí totiž dostal bývalý diplomat Jan Kohout, který ji zvažuje, a hovoří se i o dalších možných kandidátech z řad největší opoziční strany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám