Hlavní obsah

Jmenování Rusnoka premiérem schvaluje polovina Čechů

– Praha

Jmenování Jiřího Rusnoka premiérem schvaluje přesně polovina Čechů. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi (ČT). Většina lidí by ovšem chtěla co nejdříve předčasné volby. Že by úřednická vláda vedla zemi až do řádných voleb v příštím roce, je přípustné jen pro zhruba pětinu lidí.

Foto: Petr Josek, Reuters

Jiří Rusnok podepisuje jmenovací dokumenty

Článek

Rusnoka v úterý jmenoval předsedou úřednické vlády prezident Miloš Zeman. Podle průzkumu to 50 procent Čechů označuje za krok správným směrem. Podíl lidí, kteří mají opačný názor, ale není o mnoho menší. Se jmenováním Rusnoka nesouhlasí 44 procent dotázaných.

Ovšem úřednická vláda by podle Čechů neměla řídit stát až do řádných voleb, většina lidí chce, aby se co nejdříve uskutečnily předčasné volby. Pro vypsání předčasných voleb v nejbližším možném termínu se vyslovilo 52 procent účastníků průzkumu. Vládnutí úřednického kabinetu až do řádných voleb v příštím roce by schvalovalo pouze 17 procent lidí.

Bez důvěry by měla odstoupit

Pokud by ale Poslanecká sněmovna nevyslovila Rusnokově vládě důvěru, podle 41 procent lidí by měla hned odstoupit. A že Rusnokův kabinet důvěru v Poslanecké sněmovně nezíská, si myslí tři čtvrtiny dotázaných.

S vládou na základech nynější koalice, kterou by sestavila šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), by souhlasilo 21 procent účastníků průzkumu. Pouze minimum lidí by bylo pro vládu široké koalice nebo pověření zástupce ČSSD sestavením vlády. Pro variantu vytvoření vlády široké koalice, která by fungovala až do řádných voleb, by bylo pět procent lidí a pro vládu v čele s ČSSD tři procenta.

Agentura se také Čechů ptala, zda podle nich Zeman neporušil zvyklosti a pravidla parlamentní demokracie. Představitelé sněmovních stran většinou navrhovali předčasné volby či sestavení nové vlády na půdorysu nynější koalice, ale prezident se vydal cestou úřednické vlády.

Podle 57 procent lidí však Zeman nepostupoval v rozporu se zvyklostmi. Zároveň si ale téměř tři čtvrtiny Čechů podle průzkumu myslí, že Zeman chce takto posílit prezidentské pravomoci nebo zavést poloprezidentský systém. Opačný názor má jen 28 procent lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám