Hlavní obsah

Německý prezident mi nevyčinil, ohradil se Zeman

Novinky, Jiří Ovčáček, Berlín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman odmítl, že mu jeho německý protějšek Joachim Gauck při společném středečním obědě vyčinil za to, že v rámci řešení politické krize v ČR se rozhodl pro variantu vlády odborníků bez dohody s parlamentními stranami.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Prezident Miloš Zeman v Berlíně

Článek

Gauck měl v projevu proneseném u příležitosti oběda říci, že přímo zvolený prezident by neměl být druhou vládou v zemi a v neklidných politických časech by měl působit jako moderátor a usmiřovatel. Gauck vyjádřil také přesvědčení, že se Zemanovi podaří vyřešit českou vládní krizi ve spolupráci s parlamentem.

Projev zveřejnil úřad spolkového prezidenta na svých internetových stránkách. [celá zpráva]

Podle České televize ale na slavnostním obědě novináři nebyli přítomni a to, co Gauck řekl, se od projevu zveřejněného na oficiálních stránkách mohlo lišit.

Zeman odmítl výklad, že se stal terčem kritiky. Označil to za nepravdivé. „Samozřejmě že řekl, že mně přeje úspěch při řešení vládní krize, a já jsem mu za to poděkoval,“ popsal Zeman českým novinářům průběh oběda.

Gauck v projevu, jehož text zveřejnil na svých stránkách, napsal, že Zeman má „vzrušující a současně obtížnou úlohu definovat roli prezidenta v souladu s jeho přímým mandátem – aniž by se přitom vytvářela druhá vládní moc“.

V otázce nové ambasády jde o cenu

Zeman ve středu jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, hovořil i s bývalým německým prezidentem Richardem von Weizsäckerem.

Během schůzek v Berlíně se podle Zemana řešily projekty infrastrukturních investic, železničních, silničních i vodních. Tématem byl též prodej pražského Lobkovického paláce Německu, v této budově sídlí jeho velvyslanectví.

Řešila se i otázka výstavby nové budovy českého velvyslanectví v Berlíně. „Já jsem, jak víte, šetřílek, takže mám jisté pochybnosti. Ale tohle prezident stejně nemůže moc ovlivnit,“ podotkl k tomu Zeman, který se byl na budovu českého velvyslanectví podívat u příležitosti večeře s německými podnikateli.

Pokud jde o prodej Lobkovického paláce, prezident odkázal na to, že věc bude projednávat české ministerstvo zahraničí. „A jako v každé ekonomické otázce zde jde o otázku ceny,“ podotkl.

Na koupi pozemku určeného k výstavbě nové budovy velvyslanectví nejsou peníze. Německo nabízí vyměnit Lobkovický palác za tento pozemek.

Spor o velvyslance nyní Zeman neřeší

Zeman se vyjádřil i k otázce jmenování nových velvyslanců, které brzdí spor s ministrem zahraničí v demisi Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Lze očekávat, že jeho nástupce ve vládě odborníků se rychle s prezidentem dohodne.

„Tenhle problém vůbec neřeším, protože teď je samozřejmě problém s vládou Jiřího Rusnoka. A jak sám řekl pan ještě současný premiér Petr Nečas, tento problém je, cituji ho, prkotina. Detaily se budeme zabývat později, teď je důležité vyřešit hlavní věci,“ poznamenal.

S prezidentem vyrazil i Kuba s podnikateli

Ve čtvrtek Zeman pronese na Humboldtově univerzitě projev o budoucnosti Evropy. Podle šéfa zahraničního odboru Hradu Hynka Kmoníčka půjde o zásadní proslov. Prezident se také, již tradičně, zúčastní podnikatelského semináře. [celá zpráva]

Zemana na návštěvu Německa vedle podnikatelské delegace doprovodil i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), který ostře kritizoval jmenování Jiřího Rusnoka premiérem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám