Hlavní obsah

Zemanovi věří polovina lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se těší důvěře poloviny lidí. Končícímu kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) věřilo v červnu před začátkem nynější krize 18 procent lidí, Sněmovně 14 procent a Senátu 22 procent veřejnosti. Největší důvěře se tak stále těší obecní zastupitelstva a starostové, věří jim 59, respektive 60 procent občanů. Plyne to z průzkumu CVVM.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

V porovnání s květnovým průzkumem se důvěra v prezidenta snížila o dva procentní body. Častěji mu věří lidé starší 60 let, ekonomicky neaktivní, důchodci a voliči ČSSD a KSČM.

Důvěra ve vládu a Sněmovnu zůstala na téměř stejné úrovni jako v květnu. Dolní parlamentní komoře nyní věří 14 procent Čechů, což je nejmenší podíl ze všech zkoumaných institucí. Zásadnější posun autoři průzkumu neznamenali ani u Senátu, kterému důvěřuje 22 procent lidí.

Důvěra ústavním institucím (v procentech)
duben 2013květen 2013červen 213
prezident615250
vláda161718
Sněmovna141314
Senát252422
zdroj: CVVM

Lokální reprezentace mají o něco vyšší důvěru. Hejtmanovi svého kraje věří 38 procent lidí, tedy zhruba stejně jako v květnu. Krajským zastupitelstvům vyjádřily důvěru dvě pětiny občanů, od května si tak polepšila o tři procentní body. Stejný nárůst důvěry na 59 procent byl i u obecních zastupitelstev. V případě důvěry ve starosty téměř žádná změna od května nenastala.

Ochránce práv má velkou důvěru

Autoři se dotazovali i na důvěru v ombudsmana, Ústavní soud a Nejvyšší kontrolní úřad. Vítězně z nich vyšel ochránce veřejných práv, kterému věří 62 procent lidí. Pětapadesátiprocentní důvěru získal Ústavní soud, o šest procent respondentů méně vyjádřilo důvěru NKÚ. V květnu byly výsledky obdobné.

Od minulého dotazování se téměř nezměnila ani spokojenost s politickou situací, je s ní spokojeno šest procent lidí, častěji mladí do 29 let, dotázaní s dobrou životní úrovní a příznivci ODS a TOP 09. Záporně odpovědělo 71 procent, byli mezi nimi většinou sympatizanti KSČM a ČSSD, lidé, kteří svou životní úroveň považují za špatnou, a dotázaní starší 60 let. Dvaadvacet procent dotázaných není spokojeno ani nespokojeno.

Průzkum se uskutečnil od 3. do 10. června a zúčastnila se ho tisícovka lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám