Hlavní obsah

Obžaloba Randáka: Zveřejněním platu Nagyové poškodil její pověst

Právo, Novinky, Jakub Troníček
Praha

U soudu pro Prahu 1 začal ve středu proces s bývalým šéfem civilní rozvědky Karlem Randákem, který je stíhán kvůli zveřejnění velkorysých odměn pravé ruky expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové. Podle obžaloby tím utrpěla její pověst, Randák jakoukoliv vinu při líčení odmítl.

Bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák u pražského souduVideo: Novinky

 
Článek

Státní zástupkyně Martina Adámková ho stejně jako bývalou asistentku Nagyové Lenku Pikorovou viní z neoprávněného nakládání s osobními údaji, za což oběma hrozí až pět let vězení.

Zveřejnění výplatních pásek Nagyové podle Adámkové zkomplikovalo šéfce Nečasova kabinetu život a výrazně to poškodilo její pověst. Právě při těchto slovech se nesl soudní síní smích, Nagyová byla totiž nedávno sama obviněna ze zneužití pravomocí a podplácení a její kauza stála za pádem Nečasovy vlády.

„Poškozené bylo závažným způsobem zasaženo do soukromí a osobního života, neboť se poté stala veřejně známou, výrazně se zhoršila její pověst a došlo k poškození na cti. Lidé ji do současné doby poznávají na ulici, kdy často dochází k jejímu osočování a čelí např. také bezdůvodným žádostem o finanční pomoc,“ uvedla před soudem žalobkyně.

Dvě výplatní pásky ze začátku roku 2011 podle ní z Úřadu vlády vynesla na podzim téhož roku Pikorová, která je pro Nagyovou oficiálně přebírala. Randák je pak měl nabízet do médií, kde byly zveřejněny v lednu 2012.

Nagyová pak měla podle obžaloby mimo jiné i strach z vydírání a stala se terčem nadávek a nepříjemných poznámek.

Vadil jsem Rittigovi, tvrdí Randák

Sám Randák při svém výslechu konstatoval, že se cítí nevinen. Obvinění dal bývalý šéf rozvědky do souvislosti s kauzami kolem pražského Dopravního podniku a kontroverzního pražského lobbisty Ivo Rittiga, na které v té době coby člen protikorupčního fondu upozorňoval.

Právě kvůli vazbám na Rittiga přitom policie začala Nagyovou prověřovat. „Ten vztah mezi nimi byl už tehdy tak těsný, že bylo někde někým rozhodnuto, aby byl Karel Randák odstraněn ze scény,“ řekl k tomu před soudem někdejší ředitel tajné služby s tím, že ho tehdy nechal Rittig i sledovat soukromou bezpečnostní agenturou.

Na Úřadu vlády měl panovat zmatek

Randák zároveň dodal, že s Pikorovou se sešel v inkriminované době, tedy na podzim 2011, dvakrát nebo třikrát, a to kvůli tomu, že se prý ucházela o práci v protikorupčním fondu. „Žádné výplatní pásky mi nepředávala,“ poznamenal Randák.

„Nemám představu, jak se pásky mohly dostat na veřejnost. Někdo je určitě vynesl, ale já jsem to nebyl.  Myslím si, že za kauzou stojí lobbistické kruhy. To, co se děje v poslední době, propojení pánů Janouška a Rittiga s Úřadem vlády,“ uvedl u hlavního líčení Randák.

„Při dnešním hlavním líčení vyplynulo z výslechů, že Úřad vlády měl neskutečný nepořádek v nakládání s výplatními páskami. Žádné předávání nebylo nijak evidováno a k informacím se mohlo dostat hodně osob,“ doplnil slova Randáka jeho obhájce Petr Kočí.

Pikorová se líčení neúčastnila a i během vyšetřování využila své právo k věci vůbec nevypovídat.

Štědré odměny násobily Nagyové plat

Po zveřejnění výplatních pásek vyšlo loni najevo, že Nagyová brala jako vrchní ředitelka sekce kabinetu předsedy vlády základní plat kolem 30 000 korun, ale mzda se jí díky odměnám a příspěvkům několikanásobně zvýšila.

Například jeden měsíc měla prý na výplatní pásce celkem 273 000 korun hrubého, tedy zhruba 190 000 korun čistého.

Soud byl odročen na polovinu července, kdy má pokračovat výslechem dalších svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám