Hlavní obsah

Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka. Oznámil to v úterý odpoledne na Pražském hradě. Jen nedlouho před tím zástupci vládní koalice uvedli, že mají podpisy 101 poslanců, tedy sněmovní většinu.

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiéremVideo: Novinky

 
Článek

Zeman Rusnokovi poděkoval za to, že přijal jeho nabídku. „Vážím si vás jako odborníka, a protože jsem vaši vládu označil jako vládu odborníků, pokládám vaše jméno za důkaz této teze. Jsem si vědom, že povedete vládu ve velmi nelehkých dobách,“ uvedl.

Jediná cesta k předčasným volbám

Zeman uvedl, že se nejedná o úřednickou vládu, ale spíš o vládu odborníků. Dodal, že právě tato forma vlády je podle něj v současné chvíli jediným možným způsobem, jak vyvolat předčasné volby.

Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman a nově jmenovaný premiér Jiří Rusnok

„Jinak by čekání na předčasné volby bylo čekáním na Godota,“ prohlásil s tím, že zatímco opozice nemá nyní dost hlasů na rozpuštění Sněmovny, koalice se na ní nechce v tuto chvíli podílet.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jiří Rusnok byl 25. června 2013 na Pražském hradě prezidentem Milošem Zemanem jmenován premiérem.

Pokud dojde k rozpuštění Sněmovny, pak Zeman předpokládá, že Rusnokova vláda bude u moci zhruba do konce září. „To je termín, kdy už podle ustálených parlamentních procedur musí být hotov návrh zákona o státním rozpočtu,“ zdůvodnil.

Prezident Miloš Zeman o budoucnosti české politikyVideo: Novinky

Koalice ODS, TOP 09 a LIDEM přitom krátce před Zemanovým oznámením uvedla, že ve Sněmovně získala podpisy 101 poslanců, tedy většinu. Podpořil je i nezařazený poslanec Michal Doktor. [celá zpráva]

Peake rychle změnila názor

Návrh vlády v demisi, aby vznikl nový kabinet na půdorysu stávající koalice, Zeman odmítl, neboť by si to podle něj většina veřejnosti nepřála.

Potvrdil, že mu skutečně Miroslava Němcová ještě v úterý odpoledne telefonovala, že má k dispozici 101 podpisů pro podporu koalice. „Zajímavé je, že ještě včera mi místopředsedkyně vlády Karolína Peake na Hradě řekla, že osm poslanců její strany tyto podpisy neposkytlo,“ řekl Zeman.

Upřesnil, že pokud se Sněmovna nerozpustí, pak vláda Jiřího Rusnoka předstoupí s programovým prohlášením před poslance se žádostí o vyslovení důvěry. Vládu odborníků přirovnal k hasičům, kteří přijíždějí hasit požár, jenž založil někdo jiný.

Rusnok chce dotáhnout občanský zákoník

Jmenovaný premiér Jiří Rusnok uvedl, že je zapotřebí dotáhnout některé zásadní zákony, jako jsou doprovodné zákony k novému občanskému zákoníku.

Jednotlivé členy vlády prý jmenuje nejpozději do 14 dní. Zatím prý nemá jasno, potřeba bude podle něj nalézt zejména ministra financí, který bude mít na starosti přípravu státního rozpočtu na příští rok.

Prezident Miloš Zeman nechal Jiřímu Rusnokovi volnou ruku, bude prý na něm, zda požádá o pomoc i některého z jeho spolupracovníků.

Nečas rezignoval minulý týden

Premiér Petr Nečas rezignoval na svou funkci minulé pondělí, od té doby vládla jeho vláda v demisi.

Nečas tak reagoval na rozsáhlou kauzu kolem bývalé šéfky jeho kabinetu Jany Nagyové. Ta byla obviněna z několika trestných činů. Mimo jiné měla nechat sledovat Nečasovu manželku Radku, údajně byla také zapojená do záležitostí kolem tzv. rebelujících poslanců ODS.

Kdo je Jiří Rusnok

Ekonom a politik, od roku 1998 zastával post náměstka ministra práce a sociálních věcí. Jako ministr financí působil v letech 2001–2002 ve vládě Miloše Zemana. V letech 2002–2003 vykonával funkci ministra průmyslu a obchodu ve vládě Vladimíra Špidly.

Od roku 2006 je předsedou představenstva a generálním ředitelem akciové společnosti ING Penzijní fond.

Více zde.

Trojice dnes už bývalých poslanců Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa loni na podzim odmítala daňový balíček. Patovou situaci vyřešili tak, že složili mandáty, aby zákony mohly projít. Dva z nich posléze získali posty v dozorčích radách státních podniků. Všichni tři byli obviněni z korupce a vzati do vazby. Stejně tak Nagyová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám