Hlavní obsah

Sázava i Labe stoupají, voda zatopila památník v Ležákách

Aktualizováno

Vydatné deště trvající už řadu hodin v noci na úterý znovu rozvodnily řeky v ČR. Hladina toků na desítkách míst dosáhla alespoň prvního povodňového stupně. Na třetím stupni jsou Novohradka v Luži na Chrudimsku, Doubrava v Pařízově a rovněž Labe na Labské. Vedle Labe velmi rychle stoupá na horním toku i Sázava. Voda zaplavila památník v obci Ležáky na Chrudimsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Aktuální radarové snímky 2:15 až 8:00Video: chmi.cz

 
Článek

Meteorologové ráno vydali výstrahu pro extrémní ohrožení záplavami. Pršet hned tak nepřestane, oblačnost se především nad Čechami točí.

Ve tři hodiny ráno byla hladina Novohradky ještě na prvním stupni povodňové aktivity na výšce 140 centimetrů, ale za další zhruba dvě a půl hodiny stoupla o 40 centimetrů a dosáhla třetího, tedy nejvyššího stupně.

"Vzhledem k předpokládaným srážkám očekáváme vzestupy hladin na všech tocích s dosažením stupňů povodňové aktivity zejména ve vodních tocích na Českomoravské vrchovině a dále na horním Labi a Jizeře," uvedl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Voda zaplavila nejen zahrady či silnice, ale i bioplynovou stanici v Dřítči na Pardubicku.  "Voda tady natekla do strojovny, bylo nutné použít kalová i plovoucí čerpadla," sdělila mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Aktuální stavy a průtoky k 25. červnu 10:30

Varování meteorologů před povodněmi platí do odvolání, pršet by mělo do středečního večera. V úterý ráno se proto znovu sešla Ústřední povodňová komise.

Stromy spadly na tratě

Ráno je déšť nejintenzivnější na střední Moravě.

Foto: ČTK

Památník obce Ležáky, který zaplavila voda

První stupně na jihu Moravy platí na řece Dyji pod Vranovskou a Znojemskou přehradou na Znojemsku a dále pod vodním dílem Nové Mlýny na Břeclavsku. Bdělost je i pod Brněnskou přehradou, přičemž hladina Svratky stoupá i na dalších místech. Vodohospodáři očekávají, že přítok do vranovské přehrady dosáhne v průběhu dne rovněž třetího stupně povodňové aktivity, uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. I nadále pokračuje předpouštění přehrad. [celá zpráva]

ČTĚTE TAKÉ

Největší úhrny srážek byly v noci na úterý v oblasti Českomoravské vysočiny a v Novohradských horách. "V Nové Bystřici na Jindřichohradecku napadlo přes noc 59,6 milimetru srážek, v Jindřichově Hradci 46 milimetrů a v Novohradských horách v Pohorské Vsi 33 milimetrů. Pršet bude i během dneška, už však s menší intenzitou a úhrny do 20 milimetrů," řekla meteoroložka Markéta Augustinová. Patrně největší srážky zasáhly hřebeny Krkonoš, kde spadlo kolem 95 litrů vody na metr čtvereční. V důsledku toho velmi rychle stoupá na horním toku Labe. Ve Špindlerově Mlýně i na přehradě Labská již dosáhlo druhého stupně povodňové aktivity.

Dvě tratě uzavřely spadlé stromy.  Jde o tratě Praha–Turnov v úseku mezi zastávkami Mladá Boleslav–Hlavní nádraží a Mladá Boleslav–Debř. Vlaky by tam měly začít jezdit opět dopoledne. Podobně je na tom úsek Samechov–Ledečko na trati mezi Čerčany a Světlou nad Sázavou.

Sešly se povodňové štáby

Již v pondělí večer se sešel ústřední povodňový štáb a také ten pražský. Podle primátora Tomáše Hudečka sice Praze žádná povodňová vlna dle předpovědí nehrozí, ale bylo třeba se přesvědčit, zda je pro jistotu vše připraveno na opětovnou stavbu bariér.

Pozor si musí dávat řidiči, protože na silnicích je velké množství vody a hrozí aquaplaning. Auta ve vyšších rychlostech mohou být hůř ovladatelná a hrozí nehody. Řidiči by také kvůli hustému dešti měli použít mlhovky.

Reklama

Výběr článků

Načítám