Hlavní obsah

Zeman opět jednal s Peake, ta se zdráhá podepsat koalici bianco šek

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) absolvovala v krátkém čase už třetí setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Zeman v pondělí odpoledne informoval Peake o svém záměru jmenovat vládu odborníků. Peake po schůzce uvedla, že je obezřetná k požadavku občanských demokratů a TOP 09 podepsat jako protitah vůči Zemanovu kroku podporu kabinetu vedeného Miroslavou Němcovou (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake

Článek

„Probírali jsme s prezidentem republiky současnou politickou situaci. Informoval mě o tom, že je ve věci jmenování premiéra rozhodnu, a jak pravděpodobně bude dál postupovat,“ řekla Peake po setkání Novinkám.

Na dotaz, zda jí prezident nenabídl účast ve vládě odborníků, Peake uvedla, že toto téma neřešili. „O tom vůbec řeč nebyla,“ zdůraznila. Občanští demokraté a TOP 09 nyní chtějí „trumfnout“ Zemana deklarací podpory vlády v čele se současnou šéfkou Sněmovny Němcovou.

Peake ale odmítá podepsat jakýkoliv bianco šek. „Je možné, že bychom jako jedno z možných řešení podpořili stávající koalici. Důležitý by ale pro nás byl program. Po předchozích zkušenostech jsme obezřetní před podepisováním nějakých bianco šeků. Pokud jde o program, považujeme za klíčový zákon o úřednících, zákon o povinném registru smluv nebo zpřísnění pravidel pro financování politických stran,“ vysvětlila.

Reklama

Výběr článků

Načítám