Hlavní obsah

Příští týden klesnou teploty o 20 stupňů

Novinky, jas

Ve čtvrtek budou kulminovat vysoké teploty, které se ojediněle mohou dostat až na 38 stupňů Celsia. V pátek se s příchodem astronomického léta začne postupně od západu ochlazovat a dojde i na silné bouřky doprovázené vydatným deštěm, poryvy větru a krupobitím. Výrazněji se však ochladí až v sobotu, kdy se teploty dostanou z pásma tropických hodnot, sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Astronomické léto, které začne v pátek v 5.04, přinese přibývání oblačnosti. Převládat bude zpočátku polojasno, od západu se však začne zatahovat a přidají se přeháňky a bouřky. Ty mohou být silné a vedle větru, který by mohl v nárazech dosahovat rychlosti až 90 kilometrů v hodině, budou ojediněle doprovázeny též krupobitím a přívalovými srážkami, při nichž může během hodiny napršet až 30 milimetrů srážek.

Odpolední maxima se v pátek nicméně ještě vyšplhají na 27 až 31 stupňů.

V sobotu bude převládat polojasno s přeháňkami. Na Moravě a ve Slezsku budou ještě doznívat bouřky,“ dodala Honsová. V Čechách se budou nejvyšší teploty pohybovat v rozmezí 20 až 24, na východě republiky se ještě dostanou až k 28.

Polojasné počasí s ojedinělými přeháňkami bude pokračovat i v neděli. Teploty budou nepatrně vyšší a měly by se pohybovat v intervalu 21 až 25 stupňů.

Od pondělí bude přibývat oblačnosti a dále se ochladí. Nejčastěji bude zataženo a  teploty se nedostanou přes 21 stupňů.

Tyto teploty jsou v kontrastu zejména ve srovnání s tropickou nocí ze středy na čtvrtek, kdy teplota neklesla pod 20 stupňů Celsia ani na stanici Jizerka, která je známá svými nízkými teplotami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám