Hlavní obsah

Lepší tvář ODS jde konečně do rizika

Právo, nig, rsk, tin

Kdyby se Miroslava Němcová stala premiérkou, měla by v Evropě jen tři kolegyně – v Německu, Dánsku, ve Slovinsku. Dlouholetá „klausovka“ Němcová je léta vnímána jako „lepší tvář ODS“. Léta ve vedení Sněmovny jí umožnila budovat si trpělivě image slušné političky, která se neúčastní politických kšeftů. Sama se občas dostala do křížku s kolegy z ODS, ale nikdy za sebou nepráskla dveřmi.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Článek

Ostře se vymezovala hlavně proti předsedovi Mirku Topolánkovi, například v roce 2005 kvůli jeho výrazům o noci dlouhých nožů.

V roce 2010 podobně jako Petr Nečas kritizovala vytvoření velké koalice ODS a ČSSD v Praze. Hněv vedení ODS na sebe Němcová nedávno přivolala prohlášením, kdy zkritizovala trafiky pro rebely Marka Šnajdra a Ivana Fuksu slovy, že to byl „kompromis, který šel přes čáru, za hranu“, a za ODS se omluvila. [celá zpráva]

Tím rozezlila mnohé spolustraníky: Nečas jí tehdy vzkázal, aby si zametla před svým prahem, a připomněl jí, že ve Sněmovně zaměstnala exposlankyni Alenu Páralovou. Zastal se jí pouze místopředseda Jiří Pospíšil.

Velké zklamání připravila Němcová svým spolustraníkům loni, když odmítla kandidovat v přímé volbě na prezidentku.

Půjčila synovi sněmovní vůz

Dodnes jsou někteří z nich přesvědčeni, že by volby dopadly jinak a že měla šanci vyhrát. Teď tedy riskantní výzvu konečně přijala.

Škraloup by se v jejím životopise přece jen našel. Ostrou kritiku si vysloužila v roce 2005 poté, co Právo doložilo, že coby místopředsedkyně Sněmovny svému synovi-lékaři přenechala k osobnímu užívání služební Škodu Octavii i s kartou na benzín. Auto pak vrátila, ale trvala na tom, že se nezachovala protiprávně.

Dnes šedesátiletá Němcová pochází z Nového Města na Moravě, v parlamentu poprvé zasedla v roce 1998. Do roku 1992 pracovala dvacet let v Českém statistickém úřadě, od roku 1992 do roku 2007 vlastnila knihkupectví ve Žďáru nad Sázavou, kde žije s rodinou. Je vdaná, má jednoho syna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám