Hlavní obsah

Zeman představil nadační fond na umoření státního dluhu, posílá tam část platu

• Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman ve středu představil Nadační fond na splácení státního dluhu, kam bude posílat 30 procent svého platu. Zeman věří, že se k němu přidají další bohatí lidé. Fond má mít podle něj i psychologický efekt proti plýtvání.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Nedělám si iluze, že tato kapka v moři povede k drastickému snížení státního dluhu,” dodal Zeman, který ale věří, že najde následovníky. Státní dluh je nyní ve výši 1,716 biliónu korun

Připomněl rovněž, že návrh rozpočtu na příští rok obsahuje podle něj několik opatření, s nimiž nesouhlasí a považuje je za plýtvání. Zmínil údajné plánované navýšení platů ústavních představitelů o 27 procent či zvýšení dotací na obnovitelné zdroje energie o dvě miliardy.

Zeman dodal, že bude apelovat na poslance, aby tato opatření z návrhu rozpočtu vyškrtli.

Ve správní radě fondu budou kancléř Vratislav Mynář, šéf odborů Jaroslav Zavadil  či lékař Jan Dvořáček. Číslo konta fondu je 123123/6000.

„Tvrzení, že v návrhu rozpočtu na rok 2014 se plánuje zvýšit prostředky na platy ústavních činitelů o 27 procent, není pravdivé. Návrh rozpočtu na rok 2014 počítá u ústavních činitelů, s výjimkou soudců a státních zástupců, se zmrazením platové základny na úrovni roku 2013 (tedy o zhruba devět procent snížené proti roku 2007).  Vývoj v dalších letech bude záležet na rozhodnutí budoucí vlády,” zareagoval na prezidentovo tvrzení mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

O vládě bude jasněji v úterý

Zeman se vyjádřil i k probíhajícím jednáním o nové vládě. Zatím nechtěl spekulovat o svých dalších krocích a odkázal na plánovaná jednání s představiteli stran. Jasněji by mělo být v úterý, kdy si prezident naplánoval další tiskovou konferenci.

K otázce na možnost předčasných voleb Zeman řekl, že je nevylučuje, ale připomněl, že by přišly na půl miliardy korun a rovněž by pod stůl spadla stovka zákonů, které jsou v legislativním procesu.

"Tím ještě neříkám, že předčasné volby zcela vylučuji. Prezident tady ovšem není od toho, aby pobíhal po Poslanecké sněmovně a sháněl 120 hlasů," dodal s poukazem na potřebný počet poslanců, kteří by museli rozpuštění komory podpořit. K možným kandidátům na premiérský post se vyjadřovat nechtěl a připomněl, že kandidát není automaticky premiérem.

Prezident uvedl, že vládě by teoreticky mohlo k vyslovení důvěry stačit i 100 hlasů, neboť dva poslanci jsou ve vazbě, respektive ve výkonu trestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám