Hlavní obsah

„Šnajdr si postem v Čepru pohoršil, jak to může být úplatek?“ diví se advokát

Právo, Novinky, Pavel Karban, Luděk Fiala

Podezírat někoho z přijetí úplatku, když si dotyčný předmětným jednáním pohoršil, to je světový unikát, prohlásil v neděli advokát bývalého poslance ODS Marka Šnajdra Lukáš Trojan poté, co soud poslal jeho klienta do vazby pro podezření z korupce. Trojan připomněl, že Šnajdr měl v době, kdy byl poslancem, o 60 procent vyšší příjem než jako předseda dozorčí rady státního podniku Čepro.

Foto: Pavel Karban, Právo

Advokát bývalého poslance ODS Marka Šnajdra Lukáš Trojan.

Článek

„Dnes před soudem bylo prokázáno, a soudce tu věc v odůvodnění konstatoval, že pan Šnajdr, v době, kdy rezignoval na poslanecký mandát, měl o 60 procent vyšší příjem, který měl jako předseda dozorčí rady Čepro. Tady se jedná o historicky, a možná světově unikátní záležitost, kdy je někdo obviněný z přijetí úplatku, ze kterého neměl majetkový prospěch, ale majetkovou ztrátu,“ řekl Trojan.

Šnajdra poslal Krajský soud v Ostravě do vazby proto, aby neovlivnil dva svědky, které se policie chystá vyslechnout. Jedním z nich je ministr financí Miroslav Kalousek, druhým zřejmě místopředsedkyně dozorčí rady Čepro Jiřina Vorlová. Právě Kalousek Šnajdra do dozorčí rady Čepra nominoval a policie si ho předvolala k podání vysvětlení.

Trojan upřesnil, že Šnajdr se funkce v Čepru vzdá. Proti vazebnímu stíhání podal stížnost.

Šnajdr je jedním z bývalých poslanců ODS, kteří vloni opustili Sněmovnu, protože nesouhlasili s daňovým balíčkem prosazovaným vládou, která s ním spojila svou existenci. Složením mandátu zabránili pádu vlády, za což měli dostat „trafiky“ ve formě lukrativních postů ve státních nebo polostátních firmách. Zatímco Šnajdr se stal členem a později i předsedou dozorčí rady Čepra, další obviněný exposlanec Ivan Fuksa šel do Českého Aeroholdingu. Třetím bývalým poslancem, který byl vzat do vazby, je Petr Tluchoř, o kterém ale není známo, že by po odchodu ze Sněmovny zastával podobný post.

Čepro
provozuje síť 1133 km produktovodů o celkovém objemu 47 000 metrů krychlových. K dispozici má 650 skladovacích nádrží, jejich kapacita je 1,76 miliónu metrů krychlových. Čepro provozuje po celé zemi 191 čerpacích stanic EuroOil. V roce 2011 činily tržby společnosti 46 miliard eur.

Žádný důkaz o kontaktu s Nagyovou

„Bylo jednoznačně řečeno soudcem, že ve spise neexistuje jediný důkaz o tom, že pan Šnajdr jakkoliv, kdykoliv kontaktoval paní Nagyovou nebo další spoluobviněné v dané souvislosti. Důvod, proč soud uvalil vazbu, je ten, že o panu Šnajdrovi hovořili někteří jiní v odposleších. Funkci v dozorčí radě mu nabídl ministr Kalousek, ale s poměrně značným, více než měsíčním, možná i delším, odstupem po jeho rezignaci,“ uvedl Trojan k otázce, zda existovalo spojení mezi třemi exposlanci viněnými z přijetí úplatku ve formě výnosného místa a obviněnou bývalou šéfkou kanceláře premiéra Petra Nečase (ODS) Janou Nagyovou. Ta podle policejního spisu měla nabídku výměnného obchodu „rezignace za posty“ zprostředkovat.

„On rezignoval na poslanecký mandát, a když přišla nabídka, aby nastoupil do dozorčí rady s akciovou účastí státu, tak to jako desítky, ne-li stovky lidí před i po něm udělal,“ doplnil Trojan s tím, že Šnajdr je přesvědčen, že se ničeho protizákonného nedopustil.

Otázka imunity

Trojan také zmínil podstatnou okolnost, která bude hrát při dalším vývoji případu roli. Tou je poslanecká imunita všech tří bývalých poslanců, kteří jsou nyní ve vazbě.

„Je naprosto nepochybné, že zcela zásadní právní otázkou je právě to, zda osoby, které se vzdaly poslaneckých mandátů, jsou nebo nejsou kryty poslaneckou imunitou. Pokud požívají poslanecké imunity, tak nemohou být trestně stíhány a nemůže být vůči nim vedeno trestní řízení,“ upozornil Trojan.

Pokud by totiž byli na nabídku kývli ještě před složením mandátu, mohla by se na ně vztahovat imunita. Pokud tak učinili až poté, může být pro policii obtížné prokazovat souvislost.

JEDNA RAZIE, TŘI KAUZY

Razii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu předcházelo několikaměsíční vyšetřování, které svedlo dohromady tři různé kauzy, jejichž společným jmenovatelem je jedna z aktérek - vrchní ředitelka kanceláře premiéra Jana Nagyová.

KAUZA 1 - Grygárek, Janoušek, Rittig

Na začátku nynějšího zemětřesení stálo podezření, že tehdejší náměstek vrchního žalobce v Praze Libor Grygárek je napojen na pražské lobbisty Ivo Rittiga a Romana Janouška, vlivného člena místní ODS a rovněž lobbistu Tomáše Hrdličku i na někdejšího šéfa odboru městského investora v Praze z dob primátorství Pavla Béma (ODS) Jiřího Tomana.

Právě v kancelářích Janouška či Rittiga a zřejmě také bývalého žalobce a nyní advokáta Grygárka detektivové provedli v těchto dnech domovní prohlídky. Nikoho z nich dosud neobvinili. V případě obou lobbistů může být překážkou zřejmě fakt, že jsou nyní v zahraničí.

KAUZA 2 - Tluchoř, Fuksa, Šnajdr

Odposlechy či sledování lobbistů Rittiga a Janouška vedly k rozkrytí dalších jmen podezřelých včetně Nagyové, která s nimi měla být v kontaktu.

Detektivové došli k závěru, že prostřednictvím Nagyové Nečas nabídl lukrativní posty v polostátních firmách třem poslancům ODS výměnou za to, že složí mandáty a neshodí vládu při schvalování daňového balíčku. Poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa ze Sněmovny odešli, dva z nich pak získali vysoké posty, policie je obvinila kvůli korupci.

KAUZA 3 - Páleník, Kovanda

Z dalších odposlechů pak podle policie vyplynulo, že si Nagyová objednala u šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka i jeho nástupce Milana Kovandy sledování manželky premiéra Petra Nečase Radky. Její motivací mělo být dosažení rozvodu jeho manželství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám